17 Mart 2015 Salı

YAŞLILIĞA SAYGI HAFTASINI KUTLUYOR, “YAŞLI DOSTU KENT” OLMAK İÇİN, KAMU KURUMLARINDAN VE HALKIMIZDAN DESTEK İSTİYORUZ!


DOHAYCAN DERNEĞİ BASIN AÇIKLAMASI.

HEPİMİZ BİRGÜN YAŞLANACAĞIZ.  YAŞLANINCA ÇARESİZLİLİK İÇİNDE ÖLÜMÜ BEKLEMEK İSTEMİYORSAK, YAŞANABİLİR BİR ŞEHİR İÇİN ELELE VERELİM.
Yaşlılığa Saygı Haftasında, hatırlamak ve hatırlatmak istiyoruz ki;  Yaşlanmak, hayattan vazgeçmek değildir.  Yaşlanmak eve kapanıp, ölümün bir an önce kapımızı çalmasını arzulamak değildir. Olmamalıdır! Yaşlanmak; yoğun ve tempolu geçen hayatın ardından, sevdiklerinle ve sevdiğin uğraşlarla,  kaliteli olarak zaman geçirmektir.  

Bu yıl kutlanacak Yaşlılığa Saygı Haftası’nda; Pasta, börek, iki türküden daha fazlası yapılmalı, İlçemizde Yaşlı nüfusa yönelik olarak eksik olan, acil ihtiyaçlar belirlenmelidir. 
Hepimiz birgün yaşlanacağız. İstesek de, istemesek de yaşlanacağız.  Ama bizi korkutan yaşlanmak değil, yaşlandığımızda; kendimize bakamayacak duruma geldiğimizde, sürünerek, acı içinde ve başkalarından yardım dilenerek ölümü bekleyeceğimizi düşünmektir.

İlçemizde emekliler, yaşlı nüfus artarken, yaşamlarını kolaylaştıracak hizmetlerden yoksundurlar. Oysa, biliyoruz ki, Dünya’da artan yaşlanan nüfusun sorunlarını çözmek amacıyla; Dünya Sağlık Örgütü (D.S.Ö.)  2006 yılında 24 ülkeden 33 şehir aktif ve sağlıklı yaşlanmayı sağlayacak temel kentsel elemanları belirlemek için bir araya gelerek,  Küresel Yaşlı Dostlu Kentler Rehberi oluşturulmuştur.  
“Yaşlı Dostu Kent” kavramı ile açıklanan bu program ile, aktif yaşlanmayı destekleyen kapsamlı ve erişilebilir kentsel çevrenin yaratılması amaçlanmıştır. “Yaşlı Dostu Kent”, toplumlarda aktif ve sağlıklı yaşlanmayı sağlayabilmek için çevresel ve sosyal faktörlerin değerlendirildiği ve Dünya Sağlık Örgütü (D.S.Ö.) tarafından organize edilen uluslararası bir çabadır. 2006 yılında 24 ülkeden 33 şehir aktif ve sağlıklı yaşlanmayı sağlayacak temel kentsel elemanları belirlemek için bir araya gelmiş ve sonuçta Küresel Yaşlı Dostlu Kentler Rehberi oluşturulmuştur. Bu programı geliştirmek için D.S.Ö., Yaşlı Dostu Kent Küresel Ağını oluşturmuştur.

Ülkemizde Yaşlı Dostu kentler arasında yer almak için başvuran şehirlerden biri de Amasya’dır. Amasya Üniversitesi’nin duyarlılığı ve sosyal sorumluluk almasıyla başlatılan bu girişimin Düzce Üniversitesi tarafından ilimizde başlatılmasını özlemle beklemekteyiz.  Çünkü,  Türkiye’nin en yaşlı ilinin ilçesi olan Akçakoca’mızda böyle bir çalışmaya acil olarak ihtiyaç vardır.
Dünyada, yaşlıların ve engellilerin, üretime katkı sunabildikleri ve sağlık sorunlarını kolayca çözebildikleri örnek bir yerleşim yeri olmak istiyoruz. Sadece Yaşlılığa Saygı Haftasında hatırlanmak değil, yaşlıların kentimizin bir bileşeni olarak, yaşama katılımının sağlanmasını istiyoruz.

Dohaycan Derneği Yönetim Kurulu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder