25 Mart 2016 Cuma

DÜZCE İLİ HAYVANLARI KORUMA KURULU TOPLANTISINDAN ÖNCE STK'LAR ORTAK KARAR ALDI.





Düzce’li Hayvanseverler Bir araya geldi.

“Sokak Hayvanları Sorununu çözmek için daha ciddi adımlar atılmalı”

Düzce İli’nde hayvan hakları üzerine faaliyet gösteren Sivil Toplum Kuruluşları İl Hayvan Hakları Kurulu’nun toplantısından önce bir araya gelerek; Düzce İli’nin pilot bölge seçilmesini, İl Hayvan Hakları Kurulu’nun çalışmalarını hızlandıracak bir alt komisyon oluşturulmasını da kapsayan öneri paketini İl Hayvan Hakları Kurulu’nda tartışmaya açtı.

Düzce Sokak Hayvanlarını Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Halil Albayrak, Dohaycan Derneği Başkanı Derya Çolpan, Düzce Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Filiz Atığ,  Çevre ve Yaşam Hakkı Platformu Sözcüsü ve Haytap Temsilcisi Neşe Kulak’ın Düzce ili genelinde çözüm bekleyen sorunları kamuoyu ile paylaşarak destek istediler.




24 Mart 2016 tarihinde saat 14:00’de Düzce Vali Yardımcısı Sayın Salih Karabulut Yönetiminde yapılan İl Hayvan Hakları Kurulu Toplantı’sında  Düzce İli, İlçeleri ve Komşu illerdeki sorunlar görüşüldü ve aşağıda STK’ların ortak karar aldığı bir çok konu tartışıldı ve gerekli adımların atılması için karar verildi. 




Üç ay önce İl Hayvan Kurulu’nda “yeterli ilerleme sağlanamadığı için Belediyelerin üst düzeyde; Başkan veya Yardımcıları düzeyinde temsil edilmesi önerilmiş ve Belediye Başkanlarına haber verilmişti. Toplantıya Akçakoca Belediyesini temsilen Başkan Yardımcısı Suat Madenci ve Beyköy Belediyesini temsilen de Başkan Yardımcısının katıldığı, diğer belediyelerden ise katılımın olmadığı görüldü.

Alt Komisyon oluşturma kararı hayata geçirilirse; komisyon üyeleri ildeki sorunları daha sık aralıklar toplanarak görüşecek ve belediyeleri, köyleri, kurumları ziyaret ederek destek isteyecek.

Komisyonun toplanma ve çalışma koşulları daha sonra kurula katılanlar tarafından belirlenecek.




Yukarıda açıklanan Sivil Toplum Örgütleri çözülmesini bekledikleri sorunları  madde, madde açıkladılar:

DÜZCE İLİ VE ÇEVRESİ PİLOT BÖLGE SEÇİLEREK; SOKAK HAYVANLARININ SORUNLARININ ÇÖZÜLMESİ İÇİN ACİL ÖNLEMLER VE ÇALIŞMALAR YAPILMALIDIR.

5199 sayılı Hayvanları Koruma Yasası ‘nın 5. 6. Ve 7. Maddeleri ‘ne dayanarak; ilimizdeki tüm sorumlu kurumları göreve çağırıyoruz.

İlimizdeki “İl Hayvan Koruma Kurulu” üç- dört aylık aralıklarla toplanmakta, fakat bölgemizdeki sorunlar yeterince konuşulamadan, çözümler tartışılamadan toplantı sona ermektedir.

Bizler  ilimizdeki kurulun 6. Maddede tanımlanan tüm görevleri yerine getirmek için aktif çalışmasını istiyoruz. Özellikle;   h) fıkrasında;  “ İl sınırları içinde, hayvanların korunmasına ilişkin sorunları belirleyip, koruma sorunlarının çözüm tekliflerini içeren beş/on yıllık plan ve projeler yapmakla, yıllık hedef raporları hazırlayıp Bakanlığın uygun görüşüne sunmakla, Bakanlığın olumlu görüşünü alarak, hayvanların korunması amacıyla her türlü önlemi almakla,yükümlüdür” denilmektedir. Var olan durum göstermektedir ki,  bugüne kadar  sorunların çözümü için gereken adımlar atılamamıştır.

Sokak hayvanları sorununu,  Düzce ili ve ilçelerinde sağlıklı olarak çözmek için; başta Düzce Valiliği olmak üzere; Orman Su İşleri, Düzce Belediyesi, İlçe Belediyeleri ve Kaymakamlıklarının  ortak bir çalışma programı oluşturarak; “Kısırlaştır, Aşılat, Yaşat” çerçevesinde  çalışmalar başlatmalarının çok önemli olduğunu, böyle bir çalışmanın diğer illere de örnek olacağını düşünüyoruz.

Öncelikle yapılması gerekenler :

1-KISIRLAŞTIR, AŞILAT, YERİNDE BIRAK, YAŞAT

Düzce ili genelinde sadece 2 barınak bulunmaktadır. Biri Akçakoca’da, diğeri Düzce Merkezdedir.  Bu durum, Sokak hayvanları ile ilgili hiçbir çalışma yapmayan belediyelerin yasa dışı olarak;  kendi bölgelerindeki hayvanları itlaf ettikleri, ya da kendi ilçe sınırları dışına çıkardıkları söylentilerine yol açmaktadır. Bu nedenle;

a)      Var olan Düzce ve Akçakoca Barınakları daha sağlıklı koşullara kavuşturulmalı; Barınak yerine REHABİLİTASYON MERKEZİ’ne dönüştürülmelidir.

b)       Düzce Belediyesi’nde kısırlaştırma çalışmaları düzenli olarak yapılmalı, tamgün çalışan veteriner bulundurulmalıdır.

c)       Akçakoca Belediyesi Veterinerini tam gün olarak barınağa tahsis etmelidir.

d)      Veteriner almayan ve kısırlaştırma yapmayan belediyeler, veteriner veya veterinerlik hizmeti alımları için yönlendirilmelidir. Barınağı olmadığı halde hayvan toplayan belediyelere ağır cezalar uygulanmalıdır.

e)      Bölgedeki popülasyonu önlemek için Tarım İl ve İlçe Veterinerleri ile birlikte köylere kadar gidilerek kısırlaştırma yapılmalıdır.

 

2- KEDİ, KÖPEK ÜRETİMİNİN VE SATIŞININ YASAKLANMASI



a)      İlimizde kedi, köpek satışına ve üretimine izin verilmemeli, önceden izin verilmiş olan işletmeler varsa, izinleri iptal edilmelidir. 

b)      Belediyelerin kayıt altına alma görevlerini yerine getirmeleri için gereken ne varsa yapması sağlanmalıdır. 


3- BELEDİYELER SOKAK HAYVANLARI İÇİN BESLENME ODAKLARI OLUŞTURMALI

a)      Belediyeler  Sokak Hayvanlarının Beslenmesi için Beslenme Odakları oluşturmalıdırlar.

Bununla ilgili dayanağımız 5199 Sayılı Yasa’nın Uygulama Yönetmeliğinin 21. Maddesidir.

            “  MD 21- d) Geçici bakımevlerinde on gün süre ile gerekli duyurular yapıldığı halde sahiplendirilemeyen hayvanlar kontrolleri, aşıları ve tıbbî müdahaleler ile kısırlaştırılmaları yapıldıktan ve operasyon yaraları kapandıktan en az yedi gün sonra kayıt altına alınıp, müdahale görmüş olduklarını gösteren işaretleri üzerlerinde olacak şekilde veteriner hekimin onayıyla alındıkları ortama geri bırakılır. Bu ortamlarda belediyeler, gönüllü kuruluşlarla işbirliği içerisinde besleme odakları kurar ve hayvanların beslenmesine yardımcı olur. Hayvanlar, hiçbir suretle ilgili belediye sınırları dışındaki bir ortama, ormanlık alana veya diğer yaban hayatı yaşam alanlarına bırakılmaz.”

Denilmesine rağmen; Bölgemizde çok sayıda hayvanın ormanlık alanlara bırakıldığına tanık olmaktayız. Hayvanların ormanlık alanlara atılmasına ya da yasa dışı olarak öldürülmelerine  karşı gerekli önlemlerin alınmasını, hayvanların o ilçeden başka ilçeye yasa dışı olarak taşınmalarına son verilmesini  ve Beslenme Odaklarının bir an önce oluşturulmasını istiyoruz.

b)      Gönüllülerle işbirliği yapılmalı, besleme noktalarında birlikte çalışılmalıdır.



                4- AFİŞ, GÖRSELLER VE EĞİTİMLERLE HALKIN BİLİNÇLENDİRİLMESİ

a)      Belediyeler, Orman Su İşleri ve Hayvan Koruma Dernekleri  birlikte şehrin görünür yerlerine Sokak hayvanlarının kendilerinin denetiminde olduğunu belirten  bilgilendirici afişler asılmalıdır.

b)      Okullarda, Halk Eğitim Merkezlerinde; Sokak hayvanları ile ilgili olarak bilgilendirmeler yapılmalı, hayvan fobisi olanlara bu korkularını nasıl yenebilecekleri anlatılmalı, gerekirse psikolojik destekler verilmelidir.  

5-  İl HAYVANLAR KORUMA KURULU ALT KOMİSYONU OLUŞTURULMALI

Projelerin hazırlanması, uygulamaya geçilmesi için İl Hayvan Koruma Kurulu’nda alt komisyon oluşturulmalıdır.  Bu komisyonda; Veteriner Hekim Odası başkanı, Orman SU İŞLERİ temsilcisi, Tarım md temsilcisi ve STK temsilcileri yer almalı,

Komisyon ilçeleri ziyaret ederek, 5199 sayılı yasa çerçevesinde belediyelere yol göstermeli, proje desteği vermelidir.

Sonuç olarak; Hem toplum sağlığını korumak, hem de dilsiz, günahsız hayvanların zarar görmesini engellemek için; yapılması gereken en önemli adım; KISIRLAŞTIRMA’DIR.   Bölgemizde “KISIRLAŞTIR, AŞILAT, YERİNDE BIRAK YAŞAT” Projesinin hayata geçirilmesi ve beslenme odaklarının oluşturulması ile birlikte popülasyon kontrol altına alınacaktır. Kısırlaştırılmış, aşılı hayvanlar karınları da tok olunca, yemek bulmak ve çiftleşmek için dolaşmayacak, bulundukları yerde mahalle sakinleri ile birlikte barış içinde yaşayacaklardır.

Gelişen, büyüyen ve vicdanlı insanların yaşadığı Düzce İlimizde bu projenin hayata geçirilebileceğine inanıyor,  tüm kurumları göreve çağırıyoruz.



Düzce Sokak Hayvanlarını Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Halil Albayrak, Dohaycan Derneği Başkanı Derya Çolpan, Düzce Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Filiz Atığ,  Çevre ve Yaşam Hakkı Platformu Sözcüsü ve Haytap Temsilcisi Neşe Kulak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder