4 Nisan 2015 Cumartesi

Türkiye Beyazay Derneği tarafından Akçakoca’da Engelleri “ Aşmak İçin HarekET” yürüyüşü düzenlendi.



Türkiye Beyazay Derneği’nin,  Gençlik ve Spor Bakanlığı ile ortaklaşa hazırladığı “ Birlikte Daha Aktif” yaşam projesi  kapsamında düzenlediği etkinliğe; Kaymakam Aykut Pekmez, Belediye Başkanı Cüneyt Yemenici, Başkan Yardımcıları, Türkiye Sakatlar Derneği Akçakoca Şubesi, Aile ve Sosyal İlişkiler Federasyonu temsilcileri, Akçakoca Sanayi ve Ticaret Odası, Dohaycan Derneği, Ak Parti Kadın Kolları ve çeşitli Sivil toplum örgütleri katıldı.
Öğretmenler Evi’nden saat 9:30 da başlayan yürüyüş, Merkez Camii’nin önünde son buldu. Yürüyüşün sonunda ise; meydana kurulan basket potasına “ birlikte spor yaparak engelleri aşalım” projesine destek için engelli-engelsiz birlikte top atıldı, basket oynandı.
Kaymakam Aykut Pekmez’in etkinliğin önemli bir girişim olduğunu anlatan kısa konuşmasından sonra söz alan Türkiye Beyazay Dernek Başkanı Lokman Ayva: “Yapılan araştırmalarda, halkımızın %70 ‘nin engelli komşu istemediği, %80’i engelli çalışan istemediği, %57'si sınıfında engelli çocuk istemediği ortaya çıkmıştır. Daha sonra bu anketin neden böyle çıktığını araştırdığımızda; engelliler hakkında insanların bilgisinin olmadığı, engellileri tanımadıkları ve engelli insanlarla nasıl iletişim kuracaklarını bilmedikleri için, kendilerine yükümlülük getireceklerini düşündükleri için sonuçların olumsuz çıktığını fark ettik.” Dedi.
“Birbirimizi tanımanın yolu ortak bir şeyler yapmaktan geçer, Spor bunun için en iyi araçtır. Farklılıklarımızla birlikte ortak bir yaşam kültürü oluşturabiliriz. Engelleri hep birlikte aşabiliriz” diyen Sayın Ayva, “İnsanların Birbirini tanımasıyla engellerin daha kolay aşılabileceğini” söyledi.  
İş-kur , Türkiye Sakatlar Derneği’nin ortak projesi olarak, Akçakoca Bekir-Nimet Özkök Kültürevi’nde halen devam etmekte olan;  eğitime katılan kursiyerlerin meyve kokulu mis sabunlarının tanımından sonra, hepberaber, Belediyenin ikramı olan çaylı-simitli kahvaltı gerçekleşti.

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın desteğiyle gerçekleşen bu proje sayesinde; "Engelli ve Engelsiz her bireyin aynı anda spor yapması,  Engellerin Hep Birlikte “ SPOR” ile aşılması hedefleniyor.

Dernek olarak oradaydık.

Dostlarımız da yürüyüş kolunu karşıladılar. :)

BİZE BENZEMEYENE DUYULAN BU DUYGUNUN ADI NE?

Beyazay Dernek Genel Başkanı lokman Ayva "engellilerle ilgili 

olarak yapılan anket sonuçlarının bilgisizlikten kaynaklandığını" söylese de; 

Halkımızın %70 inin engellilerle komşu olmak istememesi, çok çarpıcı. 

Demek ki halkımızın öncelikle bilgilenmek, tanımak gibi bir sorunu var. 

Bilinmeyene, kendine benzemeyene duyulan korku bu durumu tetikliyor. 

Bu anketle ; İnsanımızın , Kendine benzemeyen ne insana, ne de başka bir 

canlıya saygı göstermeyi bilmediği gibi, kendi gibi olmayanı yargıladığını

anlamak   mümkün....

Sayın Ayva "aslında insanlarımızın yardımsever, iyi insanlar olduğunu" söylese 

de, BİLGİ ÇAĞINDA bu cehaleti anlamak, anlayışla karşılamak çok zor. 

Dohaycan ( Doğa, Hayvan, İnsan Hepsi Can) Derneği olarak; halkımızın kendine 

benzemeyene duyduğu korkuyu, kaygıyı  aşması ve de en önemlisi bu 

duygularından  kaynaklanan şiddetin ortadan kaldırılması için çok çalışmamız ve 

diğer sivil toplum örgütleriyle birlikte hareket etmemiz gerekiyor.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder