14 Şubat 2015 Cumartesi

"YAŞLI DOSTU KENTLER" ARASINDA YER ALMAK İSTİYORUZ.


AKÇAKOCA YAŞLI DOSTU KENTLER ARASINDA YER ALMALIDIR!
Akçakoca’nın Dünya Sağlık Örgütü tarafından verilen “Yaşlı Dostu Kent” unvanını alarak, ülkemizde ve dünyada yaşlıların ve engellilerin rahat yaşayabildikleri, üretime katkıda bulunabildikleri ve sağlık sorunlarını kolayca çözebildikleri örnek bir yerleşim yeri olarak bilinmesini, yaşlıların ve engellilerin yaşamayı tercih ettikleri bir şehir olmasını istiyoruz.

*YAŞLILARIN BİRLİKTE SPOR YAPABİLECEĞİ ORTAMLAR YARATILMALIDIR.


*İLÇEMİZDEKİ HASTANEDE  FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON MERKEZİ AÇILMALIDIR. 
*ENGELSİZ ULAŞIM, ENGELSİZ SEYAHAT, ENGELSİZ SPOR İSTİYORUZ!

GENÇLER- YAŞLILARLA ELELE KAMPANYALARI DÜZENLEMEK İSTİYORUZ.

“YAŞLI DOSTU ŞEHİR” NEDİR?

“Yerel Yönetimlere ve Kamusal Mekanizmalara Yönelik
Öneriler :
• Yerel yönetimlerin tamamının “Yaşlı Dostu Şehir” kriterleri ile ilgili bilgi ve farkındalıklarının sağlanması uygun olur.

• Dünya Sağlık Örgütü’nün “Yaşlı Dostu Şehir” projesi için belirlemiş olduğu değerlendirme listesindeki maddeler, yerel yönetimlerin maddi olanakları, toplumun kültürel değerleri, yaşlı toplumun öncelikli gereksinimleri göz önünde bulundurularak yeniden değerlendirilebilir. Kısa, orta ve uzun erimli hedefler belirlenerek yerel yönetimlerin kısa dönemde bu konuda adım atmaya başlaması uygun olur.

• Akçakoca Belediyesi ve Akçakoca Kent Konseyi çalışmaları kapsamında Yaşlı Meclisleri kurulmalı ve bu meclislerin devamlılığı sağlanmalıdır. Böylece yaşlı toplumun gereksinimlerinin dolaysız olarak Kent Konseyine ve üst mercilere iletilmesi sağlanmalıdır.

• Yerel yönetimlerin çalışma birimleri arasında yaşlılara yönelik bir birim yer almalıdır.

• Yaşlı sağlığını koruma ve geliştirme konusundaki çalışmaların bir bölümü yerel yönetimlerin çalışma alanının dışındadır. Bu gibi çalışmaların sürdürülebilmesi amacıyla ilgili kamusal mekanizmaların desteklerinin sürekli olmasının sağlanması uygun olur.

• Yaşlılara Yönelik Madrid Uluslararası Eylem Planı’ndan (34) bu yana geçerliliğini koruyan “yerinde yaşlanma” kavramına uygun bir yaşam düzeni benimsenmelidir. Ancak, bakım, vb. farklı gereksinimleri olan yaşlılara yönelik hizmetlerin de insan onuruna saygı,
yaşlı ayrımcılığının önlenmesi, yaşlıların kötü muameleye uğramasının engellenmesi gibi temel felsefe ve ilkelere özen gösterilerek sürdürülmesi önerilmektedir.”

“Yaşlı Dostu Kent Akçakoca”  çalışmalarının Üniversite ile işbirliği içinde başlatılmasını umuyor, Daha önce bu girişimi başlatmış olan Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın Amasya için yapmış olduğu çalışmaların ilçemiz için iyi bir rehber olacağına inanıyoruz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder