1 Şubat 2024 Perşembe

HAYVAN FOBİSİ İLE BİLİNÇLİ MÜCADELE

Dernek olarak başlattığımız eğitim çalışmalarımızda köpek korkusu ile bilinçli olarak mücadele etmeyi çok önemsedik. Bunun için projeler hazırladık. Çok az kısmını hayata geçirebildik. Çünkü bu çalışmanın başarıya ulaşması için diğer sivil toplum örgütlerini, resmi kurumları, özellikle eğitim kurumlarını çalışmaya katmayı başaramadık. Bununla ilgili Milli  Eğitim Bakanlığı'na yapmış olduğumuz başvurumuz ve fobiyle ilgili çalışma örneklerimiz:


MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI’NA, ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI’NA, İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NA, AİLE VE SOSYALPOLİTİKALAR BAKANLIĞI’NA VE SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINA ÇAĞRIMIZDIR!

KONU: Milli Eğitime Bağlı okullarda Hayvan Fobisi ve Hayvan Sevgisi üzerine öğretmenlerin eğitilerek ek dersler verilmesinin sağlanması.

GEREKÇE : Çocukların korunması için fobi kaynaklı yaralanmaların önüne geçilmesi.

YASAL DAYANAK: Çocuğun ve ailenin korunması, hayvanların korunması için çıkarılmış tüm yasal mevzuatlar

 

BİLGİ VE GEREĞİ İÇİN DAĞITIM: Milli Eğitime Bağlı İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI’NA,

 

Ülkemizde insanlara ve hayvanlara yönelik vahşet görüntülerin yaşanmaması için eğitim kurumlarının yapacağı çalışmalar çok önemlidir.

Bunun için öncelikle Hayvan korkusu( zoofobi) olarak adlandırılan çeşitli hayvanlardan duyulan korku ve rahatsızlıkların giderilmesi gerekir. Zoofobi, Ülkemizde en yaygın korku türü olup bazen birden çok hayvana karşı duyulmaktadır. Kedi, köpek gibi evcil hayvanlar dışında hamam böceği, fare gibi hayvanlara karşı da tiksinti ve korku bir arada ortaya çıkmaktadır. Hayvan korkusu (zoofobi): İnsanların bir kısmında, korkulan hayvanlara karşı kötü bir deneyim yaşadıktan sonra başlamakla birlikte, bazen de insanların karşılıklı birbirlerini etkilemeleri sonucu da ortaya çıkabilmektedir.

a)Hayvanlara karşı oluşan fobilere karşı bilinçli çalışmalar yaparak; İnsanların korkuları nedeniyle yaşadıkları panikler sonucu yaralanmalarının önüne geçmek. Özellikle köpeklerden korkan çocukların daha çok hayvanlar tarafından değil, kaçarken yaralandığı biliniyor. Fobisinden kurtulan insan yaşamını doğayla uyum içinde sürdürebilme özelliği kazanacaktır.

Hayatını zorlaştıran korkularından kurtulan insanlar, enerjilerini olumlu yönde kullanacaklarından topluma daha yararlı olacaktır.

 


EĞİTİMLERLE KORKU KAYNAKLI YARALANMALAR ÖNLENEBİLİR!

b) Özellikle, köpeklerden korktuğu için kaçarken yaralanan çocuklarımızın bu korkularından kurtulmalarını veya korkularıyla başa çıkmalarını öğreterek, hayatlarını kolaylaştırmak istiyoruz.

Bakanlığınız tarafından hazırlanacak FOBİYE karşı mücadele edebilecek bir proje ile sevgisiz ve merhamet duygusundan uzaklaşan bir toplum yerine, merhametli nesillerin yetiştirilmesine katkı sunarak, okula giden çocukların, sokak hayvanlarıyla tehlikesiz bir şekilde iletişim kurmasını istemekteyiz.

Özellikle toplumumuzda sokak hayvanları olarak adlandırılan kedi ve köpeklerle ilgili artan bilinçsiz korkuların üzerine giderek okullarda Hayvan Fobisi olan insanlara ulaşarak, psikolog eşliğinde, fobinin yenilmesine yönelik çalışmalar yapılmalıdır.

Bu eğitimlerle, hayvan davranışlarını öğrenen ve tehlike arz eden durumlarda nasıl davranmaları gerektiği konusunda bilinçli bir toplum oluşturarak, çocuklarımızı bilinçsizce köpekten kaçarken aracın altında kalmaktan kurtarabiliriz.

Çocukları ilk eğiten annelere ağırlık vererek, insanlığın doğa ile uyum içinde yaşamasının koşullarının oluşmasına katkı sunabiliriz.

Sonuç olarak, çocuklarımız ve sokaklarda yaşamak zorunda kalan hayvanlarımız için güvenli ve sağlıklı bir çevre yaratılması için eğitmenlerin eğitiminden başlayarak, tüm okullarda eğitim çalışmaları yapılmasını bakanlığınızdan arz ederiz.

Saygılarımızla,

DOĞA, HAYVAN, İNSAN HEPSİ CAN DERNEĞİ

 

PROJE İÇİN NACİZANE ÖNERİLER :

Kullanılacak Yöntem ve Programlar:

Psikolojik Destekler

Eğitim : Hayvan Fobisi üzerine çalışma yapmış olan psikiyatris veya psikolog eşliğinde hayvan fobisini yenme çalışmaları.

Öncelikle duyuru yapılarak fobisi olan insanlarla belirlenen günlerde bir araya gelerek; guruplara ve bireylere ayrı ayrı çalışmaların yapılması.

Uzmanların önerisiyle seçilen filmlerin belli periyodlarla gösterilmesi. Ve korkanların yüzleşmesinin gerçekleştirilmesi.

Hedef Kitle :

1-  Eğitim kurumları : Her ay bir okul seçilerek, bir sınıf bu çalışma için hazırlanmalı ve iki gün boyunca korkan her çocukla çalışma yapılmalı. Tramvatik oldukları tespit edilen çocuklar için aileleri ile görüşerek ayrı bir çalışma yapılmalı.

2-  Okul Aile Birlikleri :   Okul aile Birliklerine hayvan fobisi ve hayvan fobisi ile nasıl başa çıkılabileceği, tehlikeli durum ile fobi arasındaki farkların anlatılması. Tramvatik ailelerin tespit edilerek, özel çalışmaya teşvik edilmesi.

3-  Emniyet ve Belediye Personeli

 

Köpeklerin Eğitimi :

Gönüllüler arasından seçilen kişilerin Köpek Eğitmeni olarak eğitilmesi 

Köpek eğitmenleri, öncelikle sokaklarda ve barınaklarda yaşamaya çalışan hayvanların toplumla uyum içinde yaşamaları konusunda yardımcı olacaklar. Verdikleri eğitim sonunda, rehber köpek olanlar ihtiyacı olan iyi ailelere sahiplendirilecek, diğerleri kendi sokağında uyum içinde yaşamaya devam edebilecektir.

Bu çalışmaların sürdürülebilir olması için belediyeler hayvanlarla insanların bir arada olmayı seçtiği özel parklar yapmalı ve bu parklarda gönüllülerle birlikte, psikolog eşliğinde halka açık fobi eğitimleri düzenlenmelidir.

Görsel Destekler :

1-  Grafiti : Afişlerin ömrü kısa olması ve bir süre sonra dikkat çekme özelliğini yitirmesi nedeniyle, okul duvarlarına, şehrin girişlerine hayvan korkusuna karşı nasıl davranılması gerektiğini önerek çizimler yapılmalı.

2-  Animasyonlar : Kısa 5 dakikalık filmler hazırlatma

3-  Yasal Uyarılar : Karayolları ile görüşüp, hayvanların ani olaral çıkabileceği yerlere işaretler koydurmak,

4-  Kamu spotları; Köpekten hızlı koşamazsınız, ağaç gibi hareketsiz kalın vb. Uyarılar.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder