Talihsiz K1 geçirdiği kazadan beş gün sonra Ankara VTM Hayvan Hastanesi'nde tedaviye alınmıştı. Gelen haberler hiç iç açıcı değildi.
Aracı olan Arkadaşımızın notu şöyle:
"Arkadaşlar. Şimdi Ankara'dan aldığım haberleri aktarmak isterim. Çocuğun durumu hala aynı idrarın hissetmiyor ve kaçırma da yapmıyor. İdrar kesesini kontrol eden sinirler de hasar görmüş. Hala dışarıdan boşaltılıyor. Sağ bacakta hiç his yok, sol bacakta hafif bir his var. Yarın tekrar tomografi çekilip röntgenler tekrarlanacak. Buna göre ameliyat yapılsa fayda sağlar mı yoksa ötenazi mi daha faydalı karar verilecek"
Bu habere rağmen daha genç bir köpek olduğu için uyutulmasına gönlümüz el vermedi. Düzce Bi'pativer Derneği ile birlikte bu canın yaşatılması için karar aldık.
Ameliyattan sağ çıkarsa 45 gün klinikte kalacak ve daha sonra ona ayağa kalkana kadar bakacak gönüllüler arıyoruz.
Ameliyat ve 45 günlük bakım masrafları dahil 12.000 (onikibin) TL. ödeme yapılacak. Trafik kazalarında 24 saat içinde tutanak tutulmaması veya çarpan kişilerin bulunamaması şartlarımızı zorluyor.
Lütfen çarpan aracın plakasını alarak Akçakoca Emniyet Müdürlüğü'ndeki Haydi Polisine bildirir misiniz? Fotoğraf alıp bizlere de yollarsanız takibini yapabiliriz.
Trafik kazalarında trafik sigortası masrafları karşılamaktadır.
HAYVANLARA ÇARPIP KAÇMAYINIZ!
24 saat içinde tutanak tutturursanız, trafik sigortanızdan karşılanır, kaçar da yakalanırsanız ve 24 saat sonra tespit edilirse, masrafları sizden icra yoluyla tahsil edilir.
Sahipsiz Hayvan Kazalarında Tedavi Masraflarına İlişkin Emsal Karar
2016 yılında bir sokak kedisine çarpan ve yaralanmasına sebep olan bir kişi kediyi veterinere götürerek tedavi ettirip masrafları karşılamasından sonra bu masrafları sigorta şirketinden talep ettiğinde sigorta şirketinden olumsuz yanıt alması üzerinde olay, Sigorta Tahkim Heyeti’ne taşınmıştır. Sigorta Tahkim Heyeti; Hayvanları Koruma Kanunu’nun 4. ve 21. maddeleri ile Karayolları Trafik Kanunu’nun 85. maddesini gerekçe göstererek, sigorta şirketinin tedavi masraflarını karşılamasına karar verdi. Karara gerekçe gösterilen maddeler ise şu şekilde;
Hayvanları Koruma Kanunu 21. Madde
Bir hayvana çarpıp hayvana zarar veren sürücü çarptığı hayvanı en yakın veteriner hekim ya da tedavi edilmesi gereken yere götürmek veya götürülmesini sağlamak zorundadır.
Hayvanları Koruma Kanunu 4. Madde: Bütün hayvanlar eşit doğar ve bu kanun hükümleri çerçevesinde yaşama hakkına sahiptir.
Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir.
Karayolları Trafik Kanunu 85. Madde
Bir motorlu aracın işletilmesi bir kimsenin ölümüne veya yaralanmasına yahut bir şeyin zarara uğramasına sebep olursa, motorlu aracın sahibi veya işleteni bu zarardan sorumlu olur.
Hayvan Kazalarında Yapılması Gerekenler
Bir hayvanın zarar gördüğü kazalarda, yaralanan hayvanın veterinere götürülmesi yalnızca vicdani bir sorumluluk değil, Hayvanları Koruma Kanunu’nun 21. Maddesi gereğince, de yasal bir zorunluluktur.
Başka bir sürücü tarafından çarpılarak yaralanmış bir hayvan görülmesi durumunda ise ALO 153’ü arayarak sokak hayvanları için hasta nakil aracı çağrılabilir.Ayrıca hayvanları çeşitli risklere karşı koruyan hayvan sigortası hakkında bilgi almak için;
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder