5 Aralık 2019 Perşembe

Daha Çok sokak Hayvanına destek olabilmek için desteklerinize ihtiyacımız var

Kış geliyor, sizler destek vermezseniz mamamız kalmadı. Mama kumbarasından 10 TL.den başlayarak destek olabilir veya torba ile mama bağışlayabilirsiniz. Akçakoca Belediyesi'nin bütçesi olmadığı için sizlerden gelecek bağışlar çok önemli.
Daha çok sokak hayvanına ulaşabilmek için desteklerinize ihtiyacımız var. Para yardımı yapmak istemeyenler için www.candostlarim.com/destek/dohaycan-akcakoca veya temizmama.com adresinden temizmama barinaklara bağış bölümünden Dohaycan derneğimize mama yardımı yapabilir. Barınakta hayatları kısa olsa da yavruların süt ihtiyacı var. Akçakoca Geçici barınağına yarım yağlı sütlerden bırakabilirsiniz. #Dohaycan Akçakoca


SOKAK  CANLARIMIZIN
 BARINAKTA VE BESLENME ODAKLARINDA; DÜZENLİ BESLENMELERİ GEREKİYOR. BELEDİYELER BUNUN İÇİN BÜTÇE AYIRMAK ZORUNDA AMA AKÇAKOCA BELEDİYESİ BARINAK AÇILDIĞI GÜNDEN BUGÜNE KADAR BU KONUDA CİDDİ BİR BÜTÇE AYIRAMAMIŞTIR. ŞİMDİ İSE MAALESEF KASA BOŞ. BU HAYVANLAR KENDİ YAŞADIKLARI YERLERE BIRAKILSALAR İNSANLARIN BIRAKTIĞI YİYECEKLERLE BESLENEBİLİRLER. OYSA ŞİKAYETÇİLER YÜZÜNDEN BIRAKILMIYOR.  MAMA İÇİN DESTEKLERİNİZİ BEKLİYORUZ.
KLİNİK BORÇLARIMIZI ÖDEMEKTE ZORLANIYORUZ

Değerli üyelerimizden öncelikle aidat borçlarını ödemelerini bekliyoruz.






11 Ekim 2019 Cuma

Bütün mesele İNSAN olabilmek...

Sivil Toplum Gönüllüleri; maddi, manevi karşılık beklemeden insan olmanın sorumluluğuyla birşeyler yapmaya çalışan insanlardır. İnsanlık, bu insanlar sayesinde hatırlanır, sürdürülür. Toplumun vicdanıdırlar. Afrika'da açlıktan ölen çocuklardan, savaş mağduru göçmen çocuklara, depremde arama kurtarma gönüllülerinden, kadın dayanışmasına kadar, kendi bölgesinden, yeryüzüne kadar uzanan sayısız sivil toplum örgütü gönüllüsü farklı ilgi alanlarına göre Dünyanın daha iyi bir yer olması için mücadele ederler.
Dohaycan Derneği Akçakoca'da bir avuç sivil toplum gönüllüsü tarafından kuruldu. Amacı; doğal dengeyi, çevreyi korumak, kendini koruyamayan ( İNSAN DAHİL) tüm canlıların yaşamını onurlu bir şekilde sürdürebilmeleri için toplumun VİCDANINDA farkındalık yaratabilmekti. İnsanların sadece kendi dertlerine odaklandığı, komşunun bile derdiyle ilgilenmekten vazgeçtiği bir çağda bu biraz da DON KİŞOT olmaktı. 

Dohaycan'a herzaman destek veren sevgili dostumuz Uzman Psikolog Dilek Aydoğan Direk arkadaşımızın Dohaycan hakkında yazdığı makale bizleri çok duygulandırdı. Bu makalenin gönüllü sayımızı arttırması, vicdanlı insanların artık seyirci olmaktan vazgeçerek; Dohaycan'ın felsefesini daha ileriye taşıması umuduyla paylaşıyoruz. Kendisine çok teşekkür ederiz.

KOSKOCA DÜNYADA BİR AVUÇ YERE SIĞDIRAMADIKLARIMIZ

Dohaycan.. Akçakoca’da varlığı ile güven veren, vicdani erklerle beraber farkındalığı yükselten, onlarca insanın vicdani yükünü sırtlayan bir avuç yürek işçisi…

Sokaktaki bir cana yardımcı olmak isteyen bir vatandaştan tutun da, kendi sahiplendiğinin sorumluluğunu atmaya çalışan bir vatandaşa kadar; sıkıntısını, şikâyetini anlatandan tutun da muhatap bulamadığından içindeki öfkeyi kusmak için klavye şövalyeliğine soyunanlara kadar her yumakta düğümleri çözmeye çalışan bir avuç insan.. Sokakta yaşam mücadelesi veren canlara mama alabilmek için işe girip çalışanı da var içlerinde, bambaşka bir hayat düşlerken sokakta gördüğü muhtaçlık seviyesiyle hayatından ve hayallerinden feragat edip emanet hayatlar yaşayanı da.. Milyarlar verseniz parayla sağlayamayacağınız özveri ve disiplinle büyüttü bir avuç insan burada bu güveni. Evleri de barınağa döndü, yürekleri de.. İstedikleri çok şey değildi aslında; elini yüreğine götürebilen ve orada soluklanabilen herkesin isteyeceği kadardı, yaşam hakkıydı.. Sana, bana olduğu gibi Allah’ın yarattığı her can için yaşam hakkıydı…

Sahi biz ne zaman bu hale geldik? Kuşu ölen bir çocuğa taziyeye giden insan değil miydi peygamberimiz? “4 ayağı yere basanlar, 2 kanadı ile uçanlar, toprağa kök salanları da ben yarattım. Onların da hisleri duyguları var. Korumasını size bıraktım.” demiyor muydu EN’AM suresi? Peygamberimiz (S.A.V)’in Uhud seferinde sokakta bulduğu ve himayesine aldığı kediye koyduğu isim değil miydi Müezza? Altmış üç yıllık yaşamının en büyük zaferine giderken yolda yeni doğum yapmış dişi bir köpek ve yavrularını görünce on bin kişilik Fetih ordusunun istikametini değiştiren Hz. Muhammed (S.A.V) bize yol gösteren değil miydi? “Yeryüzündekilere merhamet edin ki, göktekiler de size merhamet etsin.” dememiş miydi Hadis-i Şerif? “Dünyada biri üşüyorsa, sen ısınamazsın!” dememiş miydi Mevlana?

Bu inceliklerle yaşayan atalarımızdan içinde ince bir merhamet duygusu uyandırmaya çalıştığımız torunlarına.. Ne kadar çok yol kat etmiş insanoğlu meğerse istikametin yönü sapsa da yürüdüğü yola bakmak doyurmuş ruhunu.. Bu merhamet dolu atalardan sokağa bir kap su ve yemek bırakmanın verdiği huzuru yüreğinde hiç hissetmemiş ama konulan kapları tekmelerken, koyanları ve ona muhtaç olanları gözüyle, diliyle ve eliyle zehirlerken tüm gücünü kullanmaktan çekinmeyen insanoğluna uzanan köprüde ne çok şey yitirilmiş aslında! Yitirilmiş, yitirildi, yitiriliyor… İnsanlık dışı önlemler geliştiren insan evladı bunları normalize ettikçe insanlıktan uzaklaştığını da anlayamaz oldu. Ölen insanlık değildi, ölen insana en çok yakışan değerlerdi.. Ölen üstün bir varlık olarak kabul edilen insana atfedilen ve bahşedilen, ancak kendisi büyüdükçe bu atıfları taşıyamayacak kadar küçülen ve değersizleşen kullardı…

Boynuzu için öldürülen gergedanlar; mışıl mışıl uyumak için kaz tüyünü tercih eden insan evladı için canlı canlı tüyleri yolunan kazlar, adına spor denilen av merakına kurban edilen ve nesli tükenmekte olan bir sürü can; havai fişeklerle kalp krizi geçirerek ölen binlerce kuş, kedi ve köpek; konmasın, pislemesin diye demir ve duvar üstlerine yerleştirilen çivili tuzaklarda can çekişen binlerce kuş; zevk için kulakları, kuyrukları, patileri kesilen ve bunu resmedip sadist zevkleriyle ego tatmini yaşayan cahillere kurban verdiğimiz nice can.. Okurken bile irkilmediyse ruhunuz, merhamet etmediğiniz canların ahde vefasını hatırlayınız. İzmir adliyesinde her gün kendisini besleyen polisimiz Fethi SEKİN’in şehit olduğu yerde yağmur altında günlerce bekleyen kara can hiç dokunmadıysa yüreğinize; kazada ölen sahibinin tabutunun başından bir an olsun ayrılmayan, başını tabuta yaslayarak ağlayan atı görmediyse gözlüğünü taktığınız o at; cenaze arabasının peşinden camiye kadar koşturan o vefalı köpek sızlatmadıysa burnunuzun direğini, yaşadığınızı sanmayın sakın.

Peki ya bilimsel çalışmalar, onlar ne zaman unutuldu? Bir kediyi okşamanın kan basıncını düşürdüğü (Friedmann, 1983; Anderson, 1992) bilimsel olarak ispatlanmamış mıydı? Evcil hayvan sahiplerinin kanlarındaki kolesterol ve trigliserid düzeylerinin beslemeyenlere göre çok daha düşük (Anderson, 1992) olduğu kanıtlanmamış mıydı? Alzheimer Hastası olan kişilerde balıklarla yapılan terapiler sonrasında hastalığın olumsuz etkilerinde azalma olduğu (Beck, 2002) açıklanmamış mıydı? Köpeklerin stres tedavisinde koruyucu ve tedavi edici rolleri ( Allen, 1991) ile kalp ve solunum sağlığına yardımcı olduğu gerçeği (Cole, 2005) duyurulmamış mıydı?

Koskoca dünyada bir avuç yere sığdıramadıklarımız onlar, bakışlarındaki o tarifsiz hissi tadamamışların mücadelesinde.. Cam kırıklarını bir lokma yemek bulabilmek için çöp karıştıran hayvanların ağzı ve patileri kesilmesin diye gazetelere sarmalayıp atan insanların hatırına dönüyor işte bu dünya.. Artan yemeklerini hayvanlarla paylaşmak için çöp ya da kürdan atmayan ve bir pirinç tanesini zayi etmeyen insanların hatırına..

Bir gece üstünüzü örtmeden yatın bakalım yatağınızda, ertesi gün sokaktaki hayvanlara karşı değişmiyorsa bakışınız kaybettiğiniz şey asla geri kazanamayacağınız türden bir şey…

Uzm.Psk.Dilek Aydoğan Direk

 

TEŞEKKÜRLER DİLEK AYDOĞAN DİREK

 

8 Ekim 2019 Salı

VİCDANLI İNSANLAR OLMASA ONLAR KENDİLERİNİ KORUYAMAZ Kİ...


Akçakoca 'da 4 Ekim hayvanları Koruma Günü Etkinliği'nde çocuklar resim öğretmenleri ve velileri eşliğinde resim yaptılar, bizler de yaptıkları resimleri asarak sergiledik. 
Sefa Deniz gitarıyla ve sesiyle, Tülay Çakmak Yaman sesiyle ve Kermes için yaptığı laz böreği ile değerli katkılarını sunarken, çocuklara sokak hayvanlarına vermeleri için mama dağıtıldı.
Etkinliğimizi ziyaret eden; Belediye Başkanımız Mehmet Okan Yanmaz ve Eşi Nursel Yanmaz'a, Ak parti ilçe başkanı Esvet Sarıoğlu'na, Ziya Denizgez, Resim Hocamız Recep Ali TANIŞ'a, M.Açıkaĺın Ana sınıfı ve ögretmenleri, öğrenci ve velilerine, Gönül Yavuz ana sınıfı öğrenci ve öğretmenine, Abdülkadir Pandul Bey'e, Meclis üyesi Hanife Pazvant Tetik' e, Veterinerimiz Ufuk Göktaş'a, Akçakoca Kızılayı Konuk Evi Sakinlerine, Dostumuz Psikolog Dilek Aydoğan Direk ve Annesine, el emeğiyle katkı sunan dostlarımıza( özellikle Hanife Hanıma)ve bizleri ziyarete gelen tüm dostlarımıza  çok teşekkür ederiz. 
Kendisi de Hayvansever olan Başkanımızın bize verdiği sözleri tutmama ihtimalini düşünmek bile istemiyoruz.

Etkinliğimize gelen Başkanımız Tülay Çakmak Yaman arkadaşımız tarafından aşağıdaki dörtlükle karşılanmıştır:

ÜZÜLME EY HALKIM
BAŞKANIMIZ GELDİ
VERDİĞİM SÖZLERİ
BEN TUTARIM DEDİ
HELAL SANA BAŞKAN
SEN DE MUTLU OL
SÖZLERİNİ TUTARSAN DA
HER SEFER BAŞKAN OL

ANCAK ; 
4 EKİM HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ'NDE;  ÇOCUKLARLA VE DOSTLARIMIZLA GÜZEL BİR FARKINDALIK ETKİNLİĞİ GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZİ DÜŞÜNÜRKEN; AYNI GÜN, AKÇAKOCA BELEDİYESİ'NİN DÜZCE BELEDİYESİ İLE KARŞI ÇIKTIĞIMIZ KURTSUYU BARINAĞINDA ORTAK ÇALIŞMAYA DAYALI SÖZLEŞMEYE İMZA ATMASI BİZİ ÇOK ÜZMÜŞTÜR! KONU İLE İLGİLİ OLARAK, HENÜZ BİZLERE YETERLİ BİLGİ VERİLMEDİĞİ İÇİN, DURUM TAM NETLEŞTİĞİNDE GEREKLİ GİRİŞİMLERDE BULUNARAK, BASIN AÇIKLAMASI YAPACAĞIZ !  
BİZ KİMSEYE KARŞI DEĞİLİZ, KİMSEDEN YANA TARAF DEĞİLİZ, BİZ SADECE; DİLSİZ CANLARDAN, ENGELLİ, DERDİNİ ANLATAMAYAN İNSANLARDAN YANAYIZ. 
DOHAYCAN DERNEĞİ YÖNETİMİ
GELELİM SEVEN/SEVMEYEN HERKESİN SORUNU OLAN SOKAK HAYVANLARINA
İnsanın ilk evcilleştirdiği canlılar onlar. Öyle ki vahşi hayatta köpeklerin dostluğu olmasaydı, insan soyu bugüne kadar hayatta kalmayı başaramazdı. Ama şimdi teknoloji gelişti, bütün bahçeleri blok apartmanlarla doldurduk, doldurmaya da devam ediyoruz. Biz yayıldıkça, onların yaşam alanları tükeniyor diyoruz ama unuttuğumuz bir şey var.
ONLAR BİZ İNSANLARDAN UZAKTA HAYATLARINI DEVAM ETTİRECEK ÖZELLİKLERİNİ YILLAR ÖNCE EVCİLLEŞTİRDİĞİMİZDE KAYBETTİLER.
O ZAMANLAR BİZ ONLARA MUHTAÇTIK, ŞİMDİ ONLAR BİZE MUHTAÇ.
O YÜZDEN DİYORUZ Kİ; BU VEFALI DOSTLARIMIZIN HAYATLARINI KOLAYLAŞTIRALIM. ONLARA İYİ BİR YAŞAM SUNAMIYORSAK, KISIRLAŞTIRALIM VE KALAN HAYATLARININ İYİ GEÇMESİNİ SAĞLAYALIM.
AKÇAKOCA’DA SOKAK HAYVANLARININ SORUNLARININ ÇÖZÜMÜ İÇİN; İYİ BİR BAKIMEVİ YAPILMASI VE KISIRLAŞTIRMALARA HIZ VERİLMESİNİ ÇOK ÖNEMSİYORUZ. BELEDİYEMİZİN BÜTÇE SIKINTISI NEDENİYLE ZORLANDIĞINI BİLİYOR VE HALKIMIZDAN, ESNAFIMIZDAN, İŞ İNSANLARIMIZDAN BAKIMEVİ İNŞAATI İÇİN DESTEK İSTİYORUZ.
DÜZCE KURTSUYU MEVKİİNDE YAPILAN BARINAKTA ÇALIŞANLARIN GÖNÜLLÜLERLE İŞBİRLİĞİNDEN UZAK OLMASI BİZİ ENDİŞELENDİRİYOR. BU YÜZDEN AKÇAKOCA’DA GÖNÜLLÜLER TARAFINDAN SEVİLEN HAYVANLARIMIZIN ORAYA GÖNDERİLMESİNİ İSTEMİYORUZ.

KALDI Kİ 5199 SAYILI HAYVANLARI KORUMA KANUNUNUN 6. MADDESİNDE “ SAĞLIKLI HAYVANLARIN SALDIRGAN OLMADIKÇA 10 GÜNDEN FAZLA BARINAKTA TUTULAMAYACAĞI” BELİRTİLMEKTE, KISIRLAŞTIR, AŞILAT, YERİNDE BIRAK, YAŞAT DENMEKTEDİR.
HAYVANLAR VE ONLARI KORUMAK İÇİN YOLA ÇIKAN BİZLER İÇİN ÖNEMLİ OLAN BU GÜNDE; BELEDİYE BAŞKANIMIZ OKAN YANMAZ’A SESLENİYORUZ : BAŞKANIM SİZ HER TÜRLÜ ZORLUKLARI VE İMKANSIZLIKLARI AŞACAK SAĞDUYUYA VE MERHAMETE SAHİPSİNİZ. SÖZLERİNİZİN ARKASINDA DURARAK, ŞEHRİMİZE İYİ BİR BAKIMEVİ KAZANDIRABİLİRSİNİZ.
SEVEN SEVMEYEN HERKES HAYDİ BİR İNSANLIK YAPALIM, BAKIMEVİ İÇİN DESTEK VERELİM.





DÜNYA YALNIZ BİZE AİT DEĞİL
İster İnsan olsun, ister hayvan dünyaya gelen her canlının onurlu bir şekilde yaşama hakkı vardır. Bizler kendilerini savunamayan hayvan haklarını korumanın önemine dikkat çekerken, aslında yaşama hakkının ne kadar kutsal bir hak olduğunu anlatmaya çalışıyoruz.
İnsan olarak geldiğimiz bu dünyada; doğayı ve diğer canlıları korumak ve kollamak bizim görevimiz. Çünkü her canlının bir görevi vardır; Bir canlı türünü yok ettiğinizde ekolojik dengeyi de bozmuş olursunuz. Ekolojik denge bozulduğunda, insanlık tarihi de değişir. Biz doğal hayatı ve hayvanları korumaya çalışırken, aslında Dünya’nın dengesini ve geleceğimizi de korumuş oluyoruz. Tabi bunun bir de bizi daha çok İNSAN yapan, iyi yapan tarafı; Bizden daha zayıf ve güçsüz olanları koruyarak yardıma ihtiyacı olan canlılara merhamet ederek, daha İYİ İNSAN olmaya doğru yola devam etmemizi sağlamasıdır.
Karıncadan kuşlara, evcilleşmemiş hayvanlardan evcilleşmiş hayvanlara kadar her canlıya karşı MERHAMETLİ davranırsak ve bu güzel davranışları çevremizdeki herkese de öğretebilirsek Dünya çok daha güvenli ve yaşanabilir bir yer olur. İnsan olmak bize zevk için hayvanları öldürme hakkını vermez. Eziyet etme hakkını hiç vermez.
İnsanların  beslenme alışkanlıklarının başında gelen, hayvansal gıdalarla beslenme alışkanlıklarını değiştirmek mümkün olmasa bile; endüstriyel olarak, özgürlüğünden koparılarak üretime zorlanan, zorla beslenen hayvan üretim şeklinin değişmesi gerekmektedir. Kesilen hayvanların acımasızca birbirlerinin gözleri önünde, kesileceklerini bilerek kesim yapılması doğru değildir. Bu yüzden mezbahaların yeniden düzenlenmesi ve hayvanlara en az acı verecek yöntemlerin kullanılması şarttır. Daracık kafeslerde yumurtlamak zorunda bırakılan veya şişmanlatılarak, sağlıklı sürelerini geçirmeden kesilen tavukların üretilmesini insani bulmuyoruz. İnsanlık bu durumla yüzleşmeye henüz hazır değil, o yüzden bağrımıza taş basıp susuyoruz!
Beş dakikalık görsel şölen için atılan havai fişeklerin bir tane kuşu bile vurmuş olma ihtimali yüreğimizi kanatıyor. Havai fişek gösterilerinden vazgeçilmesini ve yerine zararsız alternatiflerinin kullanılmasını istiyoruz.
Hayvan Sirklerinin kapatılmasını, faytonların dönüştürülmesini, Hayvanlara kötü davrananların cezalandırılmasını istiyoruz!

Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi
Madde 1- Bütün hayvanlar yaşam önünde eşit doğar ve aynı var olmak hakkına sahiptir. Madde 2-1.Bütün hayvanlar saygı görme hakkına sahiptir. 2.Bir tür hayvan olan insan,öbür hayvanları yok edemez,bu hakkı çiğneyerek onları sömüremez,bilgilerini hayvanların hizmetine sunmakla görevlidir. 3.Bütün hayvanların insanlarca gözetilme,bakılma ve korunma hakları vardır. Madde 3-1.Hiçbir hayvana kötü davranılmaz,acımasız ve zalimce işlem yapılamaz. 2.Bir hayvan öldürülmesi zorunlu olursa;bu bir anda,acı çektirmeden ve korkutmadan yapılmalıdır. Madde 4-1.Yabani türden olan bütün hayvanlar,kendi özel ve doğal çevrelerinde, karada, havada veya suda yaşama ve üreme hakkına sahiptir. 2.Eğitim amacı ile olsa bile,özgürlükten yoksun kılmanın her çeşidi bu hakka aykırıdır. Madde 5-1.Geleneksel olarak insanların çevresinde yaşayan bütün hayvanlar uyumlu biçimde türüne özgü yaşam koşulları ve özgürlük içinde yaşama ve üreme hakkına sahiptir. 2.İnsanların kendi çıkarları için bu uyumda ya da bu koşullarda yapacakları her türlü değişiklik bu haklara aykırıdır. Madde 6-1.İnsanların yanlarına aldıkları bütün hayvanlar, doğal ömür uzunluklarına uygun sürece yaşama hakkına sahiptir. 2.Bir Hayvanı Terk Etmek Acımasızca ve insanlık dışı Bir Davranıştır. Madde 7- Bütün çalışan hayvanlar iş süresinin yoğunluğunun sınırlandırılması,onarıcı ve güçlerini artırıcı beslenme ve dinlenme hakkına sahiptir. Madde 8- Hayvanlarda fiziksel ya da psikolojik bir acı çektiren deneyler yapmak, hayvan haklarına aykırıdır.Tıbbi bilimsel,ticari ve başka biçimlerdeki her türlü deneyler için de böyledir. Madde 9-Hayvan beslemek için yetiştirilmişse;bakılmalı,barındırılmalı,taşınmalı,ölümü de korkutmadan ve acı çektirmeden yapılmalıdır. Madde10-1.Hayvanlardan insanın eğlencesi olsun diye yararlanılmaz. 2.Hayvanların seyrettirilmesi ve hayvanlardan yararlanılan gösteriler hayvan onuruna aykırıdır. Madde11-1.Zorunluluk olmaksızın bir hayvanın öldürülmesi demek olan her davranış,bir "biocide" yani yaşama karşı suçtur. Madde 12-1 Çok sayıda yabani hayvanın öldürülmesi demek olan her davranış bir "genocide" yani türe karşı suçtur. 2.Doğal çevrenin kirletilmesi ve yıkılıp yok edilmesinin sonu "genocide",soykırıma varır. Madde 13-1.Hayvanın ölüsüne de saygı göstermek gerekir. 2. Hayvan haklarına saldırıyı göstermek amacı gütseler bile hayvanların öldürüldüğü şiddet sahneleri sinema ve televizyonlarda yasaklanmalıdır. Madde 14-1.Hayvanları savunma ve koruma kuruluşları,hükümet düzeyinde temsil olunmalıdır. 2.Hayvan hakları da insan hakları gibi yasa ile korunmalıdır.

23 Temmuz 2019 Salı

DÜZCE HAYVAN HAKLARI ÇALIŞTAYI'NA KATILDIK


Dayanışma Federasyonu ve Düzce Hayvan Hakları Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği Hayvan Hakları Çalıştayı'nda hayvanların yaşam hakları ve sorunları dile getirildi.
Yasal sorunlarla birlikte, barınakta ve sokaklarda yaşayan hayvanların sorunları dile getirilirken, çözüm önerileri de konuşuldu. 
Kedilerden köpeklere, kuşlara, atlara, sirklerden yunus parklarına kadar insan eliyle hayvanlara yaşatılan vahşete dikkat çekildi. 

Dayanışma Federasyon Başkanı Timur Ugan Akçakoca'da yaşanan sel felaketini nedeniyle üzüntülerini dile getirirken; Felaketin nedeninin insan eliyle yapılan hatalardan kaynaklandığına dikkat .çekti. Doğal dengenin korunmasının önemli olduğunu ve doğal su kaynaklarında yapılaşmanın yanlış olduğuna vurgu yapan Ugan " dere yatakları değiştirilerek yerleşim yerleri yapılması yanlıştır" dedi. 
HAD Başkanı Hülya Yalçın ise " Hayvanlara yönelik vahşetin çok boyutlu olduğunu, kedi, köpek dışındaki hayvanlarla ilgili vahşete sıranın gelmediğini" söylerken " hayvan haklarını savunanların savundukları hayvanlarla ilgili dernekleşmesinin daha doğru olacağını" ifade etti.. Çünkü Hayvanseverim diyen insanlar  et ve diğer hayvansal gıdaları tüketmeye devam ediyorlar. Bu da " Hayvanseversin ama et yiyorsun" eleştirilerine cevap vermeyi zorlaştırıyor" diyen Yalçın  Eğer  " Kedi, Köpek severler derneği vb. dernekler kurulursa mücadelede ona göre olur" dedi.
Dohaycan Derneğimiz adına söz alarak sunum yapan Nermin Alpay ve Mükafat Ata dernek çalışmalarını özet olarak anlattılar ve taleplerini dile getirdiler.

"Değerli Dostlar,
Öncelikle İlimizde böylesine önemli Hayvan Hakları Çalıştayını Düzenleyen ve katkı sunan herkese Dohaycan Derneğimiz adına teşekkür ediyoruz.
Daha önceki konuşmacılar sorunları yeterince dile getirdiği için Biz neden örgütlendiğimizi ve örgütlenmenin yaşam hakkı mücadelemize nasıl bir katkı sağladığından bahsedeceğiz.
Düzce’nin 2. Barınağı Akçakoca’da bulunmakta. Akçakoca, Düzce’nin merkezi dışında kısırlaştırmanın yapıldığı tek ilçe. Sahilde olması nedeniyle; Çevre il ve ilçelerden köylerden merkeze yoğun olarak köpek bırakılan bir ilçe aynı zamanda. TABİİ BU BIRAKMALAR TEK TARAFLI OLMUYOR, AKÇAKOCA'DAN DA DİĞER TARAFLARA BIRAKILIYOR. Hayvanlar mağdur ediliyor, bizlerde peşlerinde onları kurtarmak için seferber oluyoruz. 
Sokak hayvanlarının yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve kısırlaştırma için açılmasını istediğimiz  bakımevi beklentimiz,  İlk yıllarında , BARINAK adı altında hayvanların toplandığı, sonra da bilinmeyen yerlere atıldığı bir yere  dönüştü.  9 yılımız barınak koşullarının düzeltilmesi için mücadele etmekle geçti. İlk dört yıl barınakta veteriner olmadığı gibi, doğru düzgün çalışan eleman da tahsis edilemedi. Her ziyaretimizde bir önceki canları aradı gözlerimiz ve onların bir çoğu Gözlerimizin önünde birer birer kayboldular. Kurtarabildiğimiz bir kaç can için sevindik. Beş yıl önce Sayın Yemenici’nin devamlı barınakta çalışmasa da ÇEYREK ZAMANLI Veteriner tahsis etmesiyle acil durumlarda başvurabileceğimiz bir Veteriner Hekime kavuşmuş olduk. Barınağın zaten kötü olan koşullarında; imkansızlıklar içinde tabii ki yeterli sayıda kısırlaştırma yapabilmek ve orada tutulan hayvanların tedavisini sürdürmek kolay değildi. Bu da bizi kısırlaştırılan hayvanların Yasanın 6. Madde hükümlerine dayanarak BİR AN ÖNCE bölgelerine bırakılmaları ve oralarda hayvanseverler tarafından bakılmaları için çalışmalara yönlendirdi.
Öncelikle, sokaklarda hayvanları besleyen, onları koruyan insanlara yönelik olarak; aşağılayıcı, hakir gören dille saldıranlara karşı  güçlü bir sivil toplum örgütü oluşturmak için dernek kurmaya karar verdik.
Derneğimizin temel amacını belirlerken; toplumun en zayıf bireylerini; Yaşlı, Çocuk, Kadın ve Hayvanların ŞİDDETE KARŞI KORUNMASINA yönelik olarak çalışmaları hedefledik.
Okullarda her yıl değişik bir başlık altında Yaşamın bir bütün olduğunu, merhametin ve iyiliğin çoğaltılması gerektiğini, paylaşmanın güzelliğini ve tüm bunları ancak GÖNÜLLÜ olursak yapabileceğimizi anlatıyoruz. Bu çalışmalarımızı mahallelere ve sokaklara da taşımak istiyoruz.
Dernek amacımızda  “kendi haklarını savunma ehliyeti olmayan çocukların, yaşlıların, engellilerin ve Sokak Hayvanlarının  korunması  için çalışmalar yapmak” sözümüzü yerine getirmek için yaptığımız farkındalık çalışmalarımızdan en önem verdiklerimizden biri de; Aktif Yaşlanma Üzerine Huzur evi sakinleriyle birlikte yaptğımız üretimlerdi. Taş boyamadan, tiyatroya kadar birlikte çok şey ürettik. Ve bunun için Halk Eğitimden destek aldık. Küresel Isınmadan, Ağaç kesimine, kadına yönelik şiddetten, hayvana yönelik şiddete karşı eylemlerimiz oldu.
Ailelerden gelen “ÇOCUKLARIMIZ OKULA GİDERKEN KÖPEKLERDEN KORKUYOR” Şikayetlerinin üzerine gittik; Sabah saatlerinde özellikle şikayet edilen okul önlerinde çocuklarla buluştuk, sohbet ettik, gözlem yaptık. Aşılı ve saldırgan olmayan köpeklerle çocukların arasının çok iyi olduğunu, hatta korkuyorum diyenlerin sonradan “bende sevebilir miyim*” dediğini kulaklarımızla duyduk. Okul eğitimlerimizde öğretmenlerden “ bizim burada küpeli köpeğimiz var, çocuklarla beraber ona bakıyoruz,küpeli olduğu için içimiz rahat” cümlesini duymaktan mutlu olduk.
Küçük ama önemli adımlarla, Akçakoca’da farkındalık oluşturmayı başardık ama daha yolun başında olduğumuzu biliyoruz. İnsanların çoğunu; hatta hayvansever olanları bile Sivil toplum örgütlerinde yer alma ve gönüllü olarak çalışma konusunda ikna etmedikçe, yapabileceklerimiz sınırlıdır. Kapınızda bir ya da yüz hayvan besleyebilirsiniz fakat ÖRGÜTLENMEDİKÇE onları koruyamazsınız. BİZ BUNU YAPMAYA, ÖRGÜTLENMENİN ÖNEMİNİ ANLATMAYA ÇALIŞIYORUZ.
ÖRGÜTLÜ OLMANIN GÜCÜNÜ 31 MART SEÇİMLERİNDE  yaşadık. Belediye Başkanı adaylarından hayvan haklarını koruyacaklarına ve 5199 sayılı yasada belirtilen üzerlerine düşen görevi yapacaklarına dair sözler aldık. Seçilen Belediye Başkanımız Sayın Okan Yanmaz seçildikten sonra da bize verdiği sözlerin arkasında duracağını söyledi. Bizlerde bundan sonra Sayın Başkanımızın verdiği sözü tutması için gereken desteği vermeye hazır olduğumuzu kendisine ifade ettik.
TALEPLERİMİZE GELİNCE;
1-      AKÇAKOCA’DA KISIRLAŞTIRMA VE TEDAVİLERİN YAPILDIĞI MODERN BİR BAKIMEVİ İSTİYORUZ.
2-      BAKIMEVİ YAPILANA KADAR MEVCUT BARINAKTA HAYVANLARIN KOŞULLARININ İYİLEŞTİRİLMESİNİ İSTİYORUZ.
3-      BESLENME ODAKLARININ HAYATA GEÇİRİLMESİNİ İSTİYORUZ.
4-      KÖPEKLERİN ORADAN BURAYA ATILMASININ ÖNÜNE GEÇİLMESİNİ, KIRSALDAN, KÖYLERDEN MERKEZE BIRAKMALARIN ENGELLENMESİNİ, KÖYLERDE DE KISIRLAŞTIRILMA YAPILMASINI İSTİYORUZ.
5-      ACİL DURUMLARDA 7/24 VETERİNERLİK HİZMETİ İSTİYORUZ.
6-      HAYVAN AMBULANSI İSTİYORUZ.
7-      EĞİTİMLİ HAYVAN YAKALAMA EKİBİ İSTİYORUZ.
8-      KALİTELİ MAMA İSTİYORUZ.
9-      EN ÇOK ŞİKAYET KONUSU OLAN HAYVAN FOBİSİNE KARŞI BELEDİYE VE DİĞER KAMU KURUMLARIYLA ORTAK ÇALIŞMAK İSTİYORUZ.
10-   ŞİDDET MAĞDURU HAYVANLAR İÇİN KARAKOLA ŞİKAYETE GİTTİĞİMİZDE ŞİKAYETİMİZİ ANLAYAN VE DEĞERLENDİREN BİR BİRİM İSTİYORUZ. AKÇAKOCA’DA YAŞANAN ZEHİRLEME, ŞİDDET OLAYLARINDA FAİLLER HİÇ BULUNAMADI, KAMERALAR HİÇ ÇALIŞMADI. ŞİKAYETLERİMİZİN SONUÇSUZ KALMASI BİZİ ACITIYOR. SAVCILIK BAŞVURULARIMIZIN “SAHİPSİZ HAYVAN OLDUĞU İÇİN KOVUŞTURMAYA YER YOKTUR” CEVABIYLA SONUÇSUZ KALMASINDAN MUZDARİBİZ. ÖNCELİKLE KÜPELİ OLAN HAYVAN SAHİPSİZ HAYVAN OLARAK DEĞERLENDİRİLMEMELİDİR. ONUN SAHİBİ ÖNCELİKLE BELEDİYE VE GÖNÜLLÜLERDİR.
11-   KAYIT ALTINA ALMANIN ÖNEMLİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ. KÖPEKLERE TAKILAN CİPLERİN OKUNMASI VE AYNI İNSANLARDA OLDUĞU GİBİ NÜFUS KAYDININ OLMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ.
12-   ÜRETİM  KONTROL ALTINA ALINMALI, ŞİDDETE KARŞI SIFIR TÖLERANS GÖSTERİLMELİ, BELEDİYELERİN HAYVAN KATLİAMLARINA KARŞI CİDDİ YAPTIRIMLAR GETİRİLMELİDİR.
EĞER BİZLER ; Sivil toplum örgütleri ve kamu kurumları 5199 sayılı hayvanları koruma kanunda belirtilen sorumluluklarımızı yerine getirebilirsek, ne bölgemizde ne ülkemizde sokak hayvanlarının sorunları kalmaz. İNSAN olarak Görevimiz; DİLSİZ CANLARIN YAŞAM HAKKINA SAHİP ÇIKMAKTIR.
BİZ DOHAYCAN AKÇAKOCA OLARAK; KENDİ HAKKINI SAVUNAMAYAN TÜM CANLILARIN YAŞAM HAKKINA SAHİP ÇIKMAK İÇİN YOLA ÇIKTIK. BU ZORLU YOLCULUKTA, VİCDANI OLAN HER AKÇAKOCALIYI DERNEĞİMİZDE GÖRMEK İSTİYORUZ.
DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ.     
DÜZCE HAYVAN HAKLARI ÇALIŞTAYINI DÜZENLEYEN BAŞTA DAYANIŞMA FEDERASYONU OLMAK ÜZERE DÜZCE HAYVAN HAKLARI DERNEĞİ'NE TEŞEKKÜR EDERİZ. 

DOHAYCAN Y.K


SUNUMDAN KARELER








Akçakoca'da Yaşanan Sel Felaketi'nde; Köpek Barınağına Acil Müdahale

18 Temmuz 2019 sabahı yoğun yağışlar Akçakoca'nın köylerini ve merkezini sular altında bırakırken, çukurda ve kirli su arıtmanın dibinde olan Akçakoca Belediyesi Geçici Köpek Barınağı da riskli bölgelerdendi. 
Merkezin sular atında kaldığı haberini alır almaz barınağa giden arkadaşımız padokların sular altında kaldığını, kapalı bölümde kalan hayvanların tehlike altında olduğunu Dernek Yönetimimize bildirir bildirmez, attığımız yardım çağrısına cevap veren tek kişi Hakan Nizamoğlu oldu.
Hakan Nizamoğlu'na canlar adına teşekkürler
Dohaycan Yönetim Kurulu Üyemiz ve Başkan Yardımcımız sel sularına kapılmaktan son anda kurtulmuş, sel sularıyla sürüklenen hayvanlarını ve araçlarını toparlamaya çalışıyordu. Başkan Derya Çolpan'ın evinin önü sular altında kalmış, arabası sürüklenmekten son anda kurtarılmış fakat zarar görmüştü. 
O nedenle Barınağa, Mükafat Ata, Miner Savcın ve Nermin Alpay arkadaşlarımız ulaşabildiler.İkinci Sel uyarısı üzerine,  Veteriner Ufuk Göktaş ve diğer barınak çalışanları ile birlikte vidanjör olmadığından, beklemeksizin, padoklara dolan pis suları ilkel yönetmelerle boşaltmaya çalıştılar. Logarlar vidanjör tarafından açılmadan suları tahliye etmek ve mikroplu sularla dolan padokları boşaltmak kolay değildi.
Neyse ki belediyenin su tahliye aracı geldi ve suyun büyük bir kısmını tahliye edebildi. 

Geçmiş olsun Akçakoca. Bir daha böylesine felaketler yaşanmaması için gereken önlemlerin alınmasını, doğanın tahribatından vazgeçilmesini diliyoruz.
Böyle bir felaket karşısında; Belediye veterineri ve ekibi tam tekmil görev başındaydı, Dohaycan da barınak canları için oradaydı, birde Dohaycan'ın çağrısına cevap veren kardeşimiz Hakan Nizamoğlu çok özverili çalıştı. Herkese ve en başta Akçakoca Belediyesine bu kargaşa da bile canlara verdiği önemden dolayı teşekkür ediyor, bir daha yaşanmaması için Başkanımızın söz verdiği bakımevinin yapılmasını dört gözle bekliyoruz. 
Dohaycan Yönetim Kurulu



14 Nisan 2019 Pazar

BELEDİYE BAŞKANI SEÇİLEN M.OKAN YANMAZ'A BAŞARILAR DİLERİZ.


Derneğimizin her ayın ilk pazar günü düzenlediği geleneksel kahvaltısına gelerek bize sürpriz yapan Sayın Belediye Başkanı Okan Yanmaz'a teşekkür eder, Belediye Başkanlığı görevinin hayırlı olmasını temenni ederiz. 
Dohaycan Derneği Yönetim Kurulu

Kahvaltımızda bizleri yalnız bırakmayan hayvansever dostlarımıza teşekkür ederiz.

21 Şubat 2019 Perşembe

HAYVANLARIN YAŞAM HAKKINA SAYGI GÖSTERMEYEN ADAYLARA OY YOK


AKÇAKOCA BELEDİYE BAŞKAN ADAYLARI “ SÖZ VERİYORUM” DİYOR


Dohaycan Derneği Üyeleri ve Akçakocalı hayvanseverler Belediye Başkan Adaylarından yazılı olarak “ Söz Veriyorum” taahhüdü almak için adaylarla buluşuyor.
İlk buluşma,Erdeniz Kafeterya'da Bağımsız aday Ayhan Güleç ile gerçekleşti. 
Sayın Ayhan Güleç “ kendi haklarını savunamayan hayvanlar için üzerime düşeni yapacağım, insanları da hayvanları da mağdur etmeyeceğim.” Dedi. “ Onlara merhamet edilmesinin ve haklarının korunmasının bir insanlık görevi olduğunu, bunu oy almak için dile getirmediğini” söyledi. Güleç “ Hayvanlarla ilgili yapacağı her projeyi, bu konuda aktif olarak çalışan, konuya hakim olan hayvanseverlere ve STK’lara danışarak, onlarla birlikte ele alacağının” sözünü verdi.
MHP’nin adayı Okan Yanmaz sözleşmeyi imzalarken “ Akçakoca’da on yıldır çözülemeyen bu sorun, eğer önemsenseydi, çözülürdü” derken, Hayvanseverlere iyi bir bakımevi yaptıracağının sözünü verdi. Yanmaz’ın 5199 sayılı Hayvanları Koruma kanunu ile ilgili olarak bilgi sahibi olması ve bu konuda makul çözüm önerileri sunması hayvanseverleri şaşırttı.  
Dohaycan Dernek Başkanı Mükafat ATA “önümüzdeki hafta içinde diğer adaylardan da randevu almaya çalışarak, sözleşmeyi imzalatmak istediklerini” söyledi.



“SAYIN BELEDİYE BAŞKAN ADAYI
Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasonu’nun yurt çapında başlattıkları OYLARIMIZ HAYVANLAR İÇİN kampanyasına destek vermenizi ve 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nunda belediyelere verilmiş olan GÖREVLERİ, başkan seçilmeniz durumunda, yasal ve insani çerçevede yapacağınıza dair HAYVANLAR İÇİN SÖZ VERİYORUM yazısını  İMZALAMANIZI, şehrimizdeki binlerce yüreği merhamet dolu hayvansever adına talep ediyoruz.
SAHİPSİZ HAYVANLAR için tamamen yasa gereği olan belediye hizmetlerinin en doğru şekilde verilmesi, işkence ve şiddete karşı korunmaları, KISIRLAŞTIRILARAK sayılarının kontrol altında tutulması ve bir MERHAMET dini olan YÜCE DİNİMİZ İSLAM’ın da hayvanların korunmasına yönelik kıyamete kadar geçerli hükümleri çerçevesinde taleplerimizi bilgilerinize sunuyoruz.
Şiddetin 12 yaşa ve aile akraba fertlerine kadar indiği bu günkü toplumda, MERHAMET ve VİCDAN duygularının yükseltilmesinin önemli bir dayanağının da hayvanlara yapılan iyilikler olduğunu tekrar vurgulamak isteriz.
Ayrıca, hayvanlar için vakıflar kuran, sokak hayvanlarının beslenmesi için MANCACI denilen meslek gurubu olan, tüm çeşmelerin yanına hayvanlar için su yalakları yaptıran, at ve eşeklerin cuma günleri çalıştırılmasını yasaklayan OSMANLI ecdadımızın bu kültüründen geldiğimizi de unutmayalım.
Saygılarımızla…


Sözleşmeyi imzalayan Bağımsız Aday Ayhan Güleç'e ve MHP Adayı Sayın Okan Yanmaz'a teşekkür ederiz.

Dohaycan Derneği Yönetim Kurulu

İŞTE O SÖZLEŞME :

BELEDİYE BAŞKANI SEÇİLDİĞİM TAKDİRDE:
SÖZ VERİYORUM
1. Bakımevi kurup, sahipsiz hayvanların KISIRLAŞTIRMA, BAKIM, TEDAVİLERİNİ yasal, tıbbi ve ahlaki boyutta 7/24 olarak sağlayacağıma, bakımevine ehil ve bilgili ve KISIRLAŞTIRMA konusunda uzman veteriner hekimler, veteriner teknikerleri ve yeterli sayıda görevli almaya,hayvanların üreyip çoğalmalarını KISIRLAŞTIRMA ile kontrol altına aldıracağıma, gerek toplama ve gerekse barınak hizmetlerinde vicdanlı ve merhametli elemanlar çalıştıracağıma,
2. Kısırlaştırıldıktan sonra sokağa bırakılan hayvanların, sokaklardaki yaşamlarını-desteklemek için “Besleme Odakları, Suluklar, Yasal Uyarı Tabela ve Afişleri” yaptırmaya, bu hayvanları besleyen gönüllülerin oluşturduğu besleme odakları için MAMA DESTEĞİ vermeye, KULÜBELER koydurmaya, hayvan hakları için çocuklara ve yetişkinlere yönelik MERHAMET ve SEVGİ içeren çalışma, broşür ve afişler yaptıracağıma,
3. Kediler için şehir merkezinde KEDİ KISIRLAŞTIRMA ve ACİL TEDAVİ ÜNİTELERİ yaptırıp, hem sokaklardaki kedileri hem de gönüllülerin ev ve bahçelerinde koruma altına almış oldukları kediler için kısırlaştırma ve tedavi hizmeti sağlamaya, sokaklarda ayrıca kediler için KEDİ SIĞINMA EVLERİ yaptırmaya,
4. Gerek bakımevindeki ve gerekse sokaklardaki hayvanlar için düzenli mama alımı yapmaya, bu mamaların da küspe çöp mama olmaması için gerekli KOŞULLARI  İHALE ŞARTNAMESİNE koydurmaya,
5. Hayvanların kısırlaştırma için toplanmasında kullanılacak uygun teknik koşullarda toplama araçları ve YARALI ACİL hayvanlar için hayvan ambulansı aldıracağıma,
6. Sahipsiz hayvanları çöplüklere, dağlara, ormanlara, ıssızlara ve başka şehirlere atmayacağıma,
7.Başta hayvanların toplanması, sahiplendirilmesi ve kısırlaştırma sonrası alındığı yere bırakılması olmak üzere, sahipsiz hayvanlara yönelik tüm hizmetlerde Hayvanları Koruma Kanunu’ndaki hükümler gereği STK’lar ve GÖNÜLLÜLER ile iletişim ve işbirliği içinde çalışacağıma
SÖZ VERİYORUM. “
İsim…….
İmza……
Tarih……

AKÇAKOCA'YA HİZMET ETMEK İÇİN YARIŞAN HER ADAY BİZİM İÇİN ÖNEMLİDİR. YAŞAM HAKKINA SAYGI GÖSTEREN, BU KONUDA 5199 SAYILI YASANIN BELEDİYELERE VERDİĞİ SORUMLULUĞU YERİNE GETİRECEĞİNİ TAAHHÜT EDEN VE BU KONUDA SAMİMİ OLAN ADAYLARI DESTEKLEYECEĞİZ. SAYIN OKAN YANMAZ BEYDEN VE SAYIN AYHAN GÜLEÇ' BEYDEN SÖZÜMÜZÜ ALDIK. SIRA DİĞER ADAYLARDA...




Akçakoca'mızda adaylık yarışının adil ve barış içinde sürmesine katkı sunmak ve Akçakoca'nın geleceği için çalışmaya gönül vermiş adaylarımızı bir arada görmek için 3 Mart Pazar günü Turkuaz Beach Otel'de düzenleyeceğimiz kahvaltıya bekliyoruz.


14 Şubat 2019 Perşembe

EMPATİ ÇOCUKLARA BÖYLE ANLATILABİLİRDİ...


Derneğimizin her yıl okullarda düzenlediği farkındalık çalışmalarında bu yıl Empati konusu seçildi. 
Osmaniye İlkokulu 2. sınıf öğrencilerine Empati'nin ne olduğunu anlatmadan önce çocuklara kısa bir oyun oynatan Psikolog Dilek Aydoğan Direk; çocukları Kuzu, kurt ve avcı olarak guruplara ayırarak, birbirlerini yakalamalarını istedi. Oyunun sonunda çocuklara neler hissettiğini sorduğunda; Kuzular ve kurtlar acı hissettiklerini söylediler. Roller değiştiğinde avcı, kurtların, kurt kuzuların ne hissettiğini anladı. 
Böylece Empatinin bir başkasının ne hissettiğini anlamak ve o kişi ile bağ kurmak olduğunu çocuklar 2. sınıf sıralarında öğrenmiş oldular.

Daha sonra, kendilerine kötü davranılan hayvanların neler hissettiğine dair videolar izlendi.
Sahibi tarafından ormana terk edilen köpek ile aynı şekilde barınağa terk edilen köpeğin videolarını izleyen çocuklar, onlarla empati kurarak, duygu dolu anlar yaşadılar...



1 Ocak 2019 Salı

AKÇAKOCA BELEDİYE BAŞKANI ADAYLARINA ÇAĞRIMIZDIR


Eski Belediye Bakanı Fikret Albayrak döneminde yaptırılan Akçakoca Geçici Hayvan Barınağı, o dönemin şartlarında eksik olarak yapılabilmiştir. Daha önce örneklerinin olmaması, deneyim yetersizliği ve alan üzerinde gerekli mühendislik çalışması yapılmadan, sokaktaki hayvanları iyileştirmek değil, toplamak amacıyla yapıldığından sorunları açıldığı günden bugüne kadar bitmemiştir. Sayın Yemenici döneminde barınağa 2 eleman ve kendisine yüklenen diğer görevlerinden dolayı müsait olduğunda çalışabilen bir Veteriner tahsis edilmesi, maalesef orada yaşanan sorunların çözümüne yetmemiştir.
Yine de 2004 yılında çıkarılan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nda Belediyelere verilen görevlerin bir çok il ve ilçede yerine getirilmediğini düşünürsek; Akçakoca Belediyesi'nin 2010 yılında Düzce’de bunu gerçekleştiren 2. Belediye olması önemlidir. 

Yeni dönemde beklentimiz, geçmiş deneyimlerimizi dikkate alarak, Akçakoca’ya yakışır kalıcı bir BAKIMEVİ yaptırmanızdır.
Akçakoca Belediyesi olarak merkezimize çok uzak olmayan, gönüllülerin ziyaret edebileceği, hayvan sahiplendirmelerin yapılabileceği bir yerin bulunmasını ve inşaata başlanmasını çok önemsiyoruz.
Bu konu bizim açımızdan “Düzce’de yapılacak olan “ HAYVAN YAŞAM ALANI” olarak düzenlenecek olan merkeze köpekleri yollarız bu işten kurtuluruz” diye beklenti içine girecek ve arka plana atılacak  kadar önemsiz değildir.

Mevcut barınak kirli su arıtmaya devredilmeden önce, barınakta kalan hayvanlar için beslenme odakları oluşturularak, doğal yaşam alanlarına bırakılmasını, DÜZCE, KARASU, TAŞ OCAĞI, DEREDİBİ VB. yerlere götürülmemesini istiyoruz.

Bu sorunun insanca ve Başkanlığınıza yakışır tek çözümü vardır; O da sağlıklı bir bakımevi yaptırmak. Gereğini yapacağınıza inanıyor, Akçakoca’nın bir parçası olan ve duygusal bağ kurduğumuz hayvanlarımızı yaban ellere göndermemenizi diliyoruz.

Söz konusu sorunun çözümü için, nasıl bir yol izleyeceğinizi Yerel hayvan Koruma Gönüllüleri ve Dohaycan Derneği olarak merakla beklemekteyiz. Şu an Barınakta tutulan hayvanlarımızın akibeti hakkında endişeliyiz. 

1-AKÇAKOCA’DA MODERN BİR REHABİLİTASYON MERKEZİ YAPILMASI ŞARTTIR.

GEREKÇESİ : Akçakoca’mız turistik bir şehir olduğu için yaz aylarında çok köpek bırakılmaktadır. Bunu engelleyemiyoruz.  DÜZCE İlimizde 2019 yılında en gelişmiş Hayvan Bakım merkezi yapılmasına dair projelerin olması, Akçakoca’ya terk edilen hayvanların sorunlarını çözmez.
Başta köylerden olmak üzere, Köpek ve Kedilerin sahipleri tarafından doğurtulup sokağa terk edilmesine karşı önlemler alınmadıkça, sokakta gördüğümüz her hayvanı Düzce’ye transfer ederek bu sorunu çözemeyiz. Böyle bir uygulama, toplanan köpeklerin takibi ve can güvenliklerinin sağlanması açısından duyarlı insanların, hayvanlarla birlikte mağdur edilmesine yol açacaktır.
-Her sorun çıktığında, yaralanma, hastalık durumlarında belediyemiz merkeze hayvan mı taşıyacaktır?
Ayrıca, Sokakta kızana gelen, terk edilen köpekleri sürekli Düzce’ye transfer etmek gibi bir sorun yaşayacağız.  



Bu soruların çözümü;
 Belediyemizin kendine ait, Modern bir Rehabilitasyon Merkezi yaptırmasıdır. 

Merkezde yapılacak işlemler üç aşamalı olmalıdır:
a-)Sahipli Köpeklerin kayıt altına alınması ( Köyler için de Kaymakamlıkla ve gerekli mercilerle işbirliği yapılması,
     b-)Yapılacak düzenli kısırlaştırmalarla terk edilen köpeklerin üremesinin önüne geçilmesi, ( Varolan ilkel barınağımızda, haftada ortalama 3 -4 köpek bile kısırlaştırılmadığı için içeride doğum yapan köpeklerimiz var)
    c-)Yaralanan, kaza geçiren sokak hayvanları için ilk müdahalenin yapılması,

Akçakoca gibi Karadeniz’in turizm merkezi olmaya çalışan bir ilçemizde hayvan hakkı ihlalleri, mağduriyetleri yaşanmaması için atılacak en doğru adım bize göre; Akçakoca Belediyesinin Modern bir Bakımevi ve acil müdahaleler için küçük ölçekli Rehabltasyon Merkezini kendi bünyesinde yaptırmasıdır.
 
MEVCUT BARINAKTA ALINMASI GEREKEN ACİL ÖNLEMLER


1-      MAMA YETMİYOR, HAYVANLAR AÇ KALIYOR !
TUTULAN KÖPEK SAYISI  70 LERDEN 130*140 LARA ULAŞTI, TOPLANAN YEMEK İSE AYNI, YETMİYOR. GÜNDE 1 VEYA EN FAZLA 2 TORBA KURU MAMA TAKVİYESİNE RAĞMEN BARINAKTA Kİ KÖPEKLERİN ÇOK ZAYIFLADIĞINI GÖZLEMLEDİK. BU SAYI ORADA TUTULACAKSA YEMEK TOPLANAN YERLERİN SAYISI ARTTIRILMALI VE EN AZ 3 TORBA KURU MAMA TAKVİYESİ YAPILMALIDIR. (AYLIK TOPTAN MAMA 3*30-90 TORBA ALINMALIDIR.)

2-      YAVRULAR YAŞAMIYOR !
YAVRULAR İÇİN HALA GÜVENSİZ BİR YER. HEM HASTALIKTAN HEM SOĞUKTAN HEM DE AÇLIKTAN ÖLÜYORLAR, ÖLEN YAVRULARI BEDENLERİ PARÇALANMIŞ BULUYORUZ.

3-      KISIRLAŞTIRMA YETERSİZ !
VETERİNERİMİZ TAM ZAMANLI ÇALIŞMAMAKTA HAFTADA 2 VEYA 3 GÜN KISIRLAŞTIRMA YAPABİLMEKTEDİR. HAFTADA KISIRLAŞTIRILAN KÖPEK SAYISI EN FAZLA 5 KEDİ SAYISI EN FAZLA 4 TANEDİR. İÇERİDE KISIRLAŞTIRILMAYI BEKLERKEN HAMİLE KALAN KÖPEKLER MEVCUTTUR. TAM ZAMANLI VETERİNER İLE BİRLİKTE 7/24 NÖBETÇİ VETERİNER HEKİM İSTİYORUZ.

4- BARINAK TEMİZLİĞİ VE HİJYENİ YETERSİZ !
5-      BARINAKTA DÜZENLİ DEZENFEKTE YAPILMADIĞI İÇİN HASTALIKLAR UYUZLAR İYİLEŞEMİYOR.


8-  TEŞHİS HİZMETİ İHTİYACI BULUNMAKTADIR ! BURADA RONTGEN CİHAZI OLMADIĞINDAN BARINAKTA TEDAVİSİ MÜMKÜN OLMAYAN HAYVANLARI GÖTÜRMEK İÇİN BİR KLİNİKLE ANLAŞMA YAPILMALI

9-    ACİL MÜDAHALELERDE VETERİNERLİK HİZMET ALIMI YAPILMALI : MESAİ SAATLERİ DIŞINDA KAZALARDA MÜDAHALE EDEBİLECEK VETERİNER HİZMETİ OLMALIDIR !
  
GECE UYUŞTURUCU İĞNE İLE KÖPEK YAKALANMASI YASAKLANMALIDIR! ÇÜNKÜ İĞNEYİ YİYEN KÖPEK CAN HAVLİ İLE KARANLIKTA ÇOK KOLAY KAÇIP SAKLANIR VE BAYGINKEN BULUNAMAZSA ZARAR GÖRÜR. AYRICA GECE TOPLAMALARININ İYİ NİYETLİ OLMADIĞINI DÜŞÜNÜYORUZ.


7-  BESLENME ODAKLARI İÇİN BİR AN ÖNCE YERLERİ BELİRLEYİP BARINAKTA Kİ HAYVANLARI ORALARA BIRAKMALIYIZ.

- GÖNÜLLÜLERLE İŞBİRLİĞİ YAPILARAK, SİTELERE, APARTMANLARA SAHİPLENDİRME ÇALIŞMALARI YAPILMALIDIR. 

-SAHİPLENDİRME ÇALIŞMALARI ÖZENDİRİCİ OLMALIDIR !
Derneğimizin Belediye ile işbirliği yapmaya çalışarak yürüttüğü sahiplendirme çalışmasından. ( Barınağa getirilen köpekler barınak koşulları kötür olduğu için hemen renkleri soluyor, uyuz oluyorlar bu yüzden sahiplendirmekte zorlanıyoruz. İyi br bakımevi ve ilan panoları ile bu mümkün olabilir)



DOHAYCAN DERNEĞİ YÖNETİM KURULU
BAŞKAN :MÜKAFAT ATA
BAŞKAN YARDIMCISI :CENGİZ ÇEVİKEL 
GENEL SEKRETER : DERYA ÇOLPAN
YK. ÜYE: MİNER SAVCIN
YK ÜYE: GÜLDAL TORUN