18 Mart 2018 Pazar

AKÇAKOCA NUFÜSU YAŞLANIRKEN "YAŞLI DOSTU KENT" KRİTERLERİ HAYATA GEÇİRİLMELİ

"Yaşlılar haftasında, gönülleri herkesten genç huzurevi konukları büyüklerimizi ziyaret ettik. Evlerimizde yaptığımız ikramlarla tatlı yedik tatlı konustuk.
Akçakoca Kızılay Huzurevi Müdürümüz Mustafa Çakır beye Dilek Aydoğan Direk hanıma drama hocamız Barbaros Esmersoy'a Dohaycan arkadaşlarımıza ve büyüklerimize bugün için çok teşekkür ederiz."



Akçakoca Kızılayı Yaşlılar Konukevi Ziyaretini gerçekleştiren Dohaycan Derneği Yönetimi ve gönüllüleri konuklarla sohbet ettiler. Konuklar " Hayatta bir dilek dileme hakkınız olsa ne dilerdiniz?" sorusuna, " Sağlık, Ülkemizde ve Dünyada Barış" diye cevap verdiler. "Kadına, Çocuğa ve hayvanlara yönelik her türlü şiddetin son bulmasını" istediler.
Dernek Başkanımız Mükafat Ata yaptığı konuşmada:


"YAŞLILARIMIZIN YAŞAM KALİTESİNİ ARTTIRMALIYIZ…

Dünyada ki yaşamımızla ilgili kanunlardan biri de her insan doğar büyür ve yaşlanır.

Yaşlılık hayatın kaçınılmaz gerçeğidir. Yaşam devam ettiği müddetçe bugünün gençleri yarının yaşlılarıdır.

Öyleyse bir gün bizimde yaşlanacağımız gerçeğini unutmadan ailemizdeki ve çevremizdeki büyüklerimize gereken önemi ve saygıyı göstermeyi ihmal etmeyelim.


Yaşadığımız bölge; Özelikle Akçakoca,  yaşlı nüfusunun hızla arttığı yerlerden biridir. Bu sosyal durum, Doğal olarak, Değerli büyüklerimizin yaşam kalitesini arttıracak çalışmalara önem verilmesini zorunlu kılmaktadır. Şehrin içinde, Yaşlılarımızın aktif yaşlanmasını teşvik edecek;  Günlük hayatın içinde yer alabilecekleri, sosyalleşebilecekleri mekanların,  Kulüplerin yapılması, insana hizmeti önde tutan yerel yönetimlerin öncelikli görevi olmalıdır. Alışveriş ve üretim mekanlarından, ulaşıma ve yürüyüş güzergahlarına kadar her türlü hizmet planlanırken engelliler ve yaşlılar dikkate alınarak yapılmalıdır.

Akçakoca'da Huzurevi dışında yaşlıların gidebileceği mekanlar ve ihtiyaç duyulan sosyal hizmetleri alabilecekleri kurumlar bulunmamaktadır. Toplum Sağlığının katkılarıyla; evde bakım hizmetleri ve yaşlıların evine bir iki defa temizlik hizmeti verilmesi, güzel girişimler olmakla beraber, ihtiyaçların çok altındadır.
Bugün için, Yerel Yönetimlerin yapacağı en iyi hizmet, yaşlı nufüsün giderek arttığı Akçakoca'da, yaşlılara hizmet verecek gündüz veya gece hizmet alabilecekleri  sosyal hizmet mekanlarının yapılmasıdır.

Yaşlılarımızın,  Doğayla bütünleşebilecekleri, huzur bulacakları , hobi bahçeleri veya hayvanlarla bir arada olabilecekleri  yerlerin yanı sıra, hobilerini uygulayabilecekleri, aktif yaşlanmayı teşvik eden faaliyetler için mekanlar tasarlanmalıdır.

Dohaycan Derneği olarak “yaşlı dostu kent AKÇAKOCA” hayalimiz var. Belediyemizin ve Üniversitenin desteği ile Akçakoca’mız Uluslar arası “ Yaşlı Dostu Kentler” kategorisinde yer alabilir. Böyle bir proje ile sadece yaşlılara değil, turizme ve hizmet sektörüne yeni imkanlar yaratılabilir. Bu da Gençlerin de Akçakoca’da istihdam edilmesi demektir.

Dernek olarak,  büyüklerimizi ve gençlerimizi bir arada buluşturabileceğimiz çalışmalara çok önem veriyoruz. Taş boyama kursumuz, ebru yapma kursumuz, Tiyatro çalışmalarımız buna en iyi örnektir. Birlikte üretirken, öğrenirken, Onların engin hayat bilgilerinden, engin tecrübelerinden yararlanıyor bir çok şeyi onlardan öğreniyoruz. Onlarla /yaşlılarla geçirdiğimiz zaman bizim için en değerli vakitlerdir.



Yaşlılar haftasını vesile bilerek; Bugün burada en büyük ve istikrarli destekçimiz huzurevi büyüklerimize gönül dolusu sevgilerimizi ve teşekkürlerimizi sunmak için geldik. Dernek arkadaşlarımızla beraber bugünü hep beraber geçirebilmek büyük bir mutluluk.

Burada bulunan veya bulunamayan tüm Yaşlılarımızın haftasını kutlarken, Büyüklerimizin hep bizimle olmasını, yaşamlarını huzur içinde sürdürmelerini diliyoruz.

Sizleri seviyoruz." dedi.



Dohaycan Derneği

Başkan Mükafat Ata
 ------------------------------------

YAŞLI DOSTU KENT NEDİR?
https://eyh.aile.gov.tr/uygulamalar/yasli-hizmetleri/yasli-dostu-kentler-sempozyumu-bildiri-kitabi

Yaşlı Dostu Kentler Sempozyumu Bildiri Kitabı


Yaşlı Dostu Kentler Sempozyumu Bildiri Kitabı'nı İndirmek için Tıklayınız....

YAŞLI DOSTU KENT BAŞVURUSU

Yaşlı Dostu Şehirler Küresel Ağı’na katılabilmek için üç aşamalı sistemin eksiksiz yerine getirilmesi gerekmektedir:
1. www.who.int/age_friendly_cities/en/index.html adresinde bulunan başvuru formu doldurulmalıdır.
2. Belediye başkanı ve belediye yönetimi tarafından DSÖ’ye, Yaşlı Dostu Şehirler Küresel Ağı’na bağlılıklarını ve sürekli iyileştirmeyi öngören resmi yazı sunulmalıdır.
3. Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen dört aşamalı döngü tamamlanmalıdır.

Yerel yönetimlerin yerine getirmeleri gereken dört aşamalı döngü aşağıda yer almaktadır:

1.Planlama (1-2 Yıl):
Bu bölüm kendi içerisine dört adımdan oluşur:
a) Yaşlıların Yaşlı Dostu Şehirler döngüsü boyunca katılım mekanizmalarının oluşturulması
b) Şehrin yaşlı dostu olup olmadığına dair değerlendirmesi
c) Değerlendirme bulgularına dayanarak üç yıllık şehir planlaması geliştirilmesi
d) İlerlemenin izlenebilmesi için göstergelerin belirlenmesi

2. Uygulama (3-5 Yıl):
Birinci aşama tamamlandıktan sonra şehirler planlarını iki yıl içerisinde gözden geçirilmesi ve onaylanması için DSÖ’ye sunmalıdırlar. DSÖ tarafından onaylandıktan sonra şehirlere bu planları uygulamaları için verilen süre üç yıldır.

3. İlerlemenin Değerlendirilmesi (5. Yılın Sonu):
Uygulamanın ilk periyodunun sonunda, birinci aşamada belirlenen göstergeler taslağında hazırlanan gelişim raporu şehirler tarafından DSÖ’ye sunulmalıdır.

4. Sürekli İyileştirme:
Özgün eylem planındaki ilerlemelerin açık bir şekilde kanıtları varsa, şehirler sürekli iyileştirme fazına geçerler. Şehirler ilişkili göstergelerle birlikte yeni bir plan (5 yıla kadar) geliştirilmek üzere davet edilirler. Yeni planla ilgili gelişmeler ikinci uygulama periyodunda değerlendirilir. Şehirler daha fazla uygulama döngüsü içerisine girerek küresel ağa olan üyeliklerini devam ettirebilirler

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder