24 Aralık 2017 Pazar

2. OLAĞAN GENEL KURULA ÇAĞRIMIZDIR.

Değerli Üyelerimiz,

15 Aralık 2014'de kurulan derneğimiz yönetimi 3 yılını başarılı bir şeklide tamamlamış bulunmaktadır. 
Bu üç yıla her yıl okullarda yaptığımız sunumları;
- Yaşam Bir Bütündür,
-Bi'iyilik Yap Akçakoca
-Paylaşmak Güzeldir
- Haydi, Sen de Gönüllü Ol 

Özkök Kültürevi'nde Yaşam Bir Bütündür Sergisini,
Aktif Yaşlanmak Güzeldir,
7'den 77'ye Gönül Köprüsü Tiyatro,
Ağaç Dikimi,
Görme Engelliler için farkındalık Yürüyüşü,
Hayvan Hakları ile ilgili basın açıklamaları,
Kadına Yönelik Şiddete Karşı duruşu,

VE SOKAK HAYVANLARI İLE İLGİLİ ÇALIŞMALARIMIZI SIĞDIRDIK. 

ŞİMDİ 2. OLAĞAN GENEL KURULUMUZDAN SONRA ÇALIŞMALARIMIZI DAHA DA YAYGINLAŞTIRMAK, 
AKTİF ÜYE SAYIMIZI ARTTIRMAK İSTİYORUZ.

SEN YOKSAN, BİZ EKSİĞİZ !


 TOPLANTIMIZ 19 OCAK 2018 GÜNÜ SAAT 13.00'DE YETERLİ ÇOĞUNLUK SAĞLANAMAZSA

28 OCAK 2018 PAZAR GÜNÜ SAAT 13:00'DE ERDENİZ KAFETEYA'DA YAPILACAKTIR.

28 OCAK 2018 GÜNÜ SABAH SAAT 10:00'DA AYNI MEKANDA SOKAK HAYVANLARI YARARINA KAHVALTIMIZ DA OLACAKTIR.

TÜM ÜYELERİMİZ VE DOSTLARIMIZ DAVETLİDİR.

DOĞA, HAYVAN, İNSAN HEPSİ CAN DERNEĞİ
YÖNETİM KURULU
KARAR TARİHİ : 23.12.2017



 

6 Aralık 2017 Çarşamba

Haydi Akçakoca; Bir can da sen kurtar

SOKAKLARDAN HAYVANLARIMIZI KURTARALIM

Barınak ziyaretlerimiz

DOHAYCAN DERNEĞİ BASIN AÇIKLAMASI

BELEDİYE BAŞKANIMIZ SAYIN CÜNEYT YEMENİCİ VE İŞ DÜNYASINA SESLENİYORUZ
Şehrimizin kamu yöneticilerinden iş dünyasına kadar vicdan sahibi herkesi, sokaklarda başı boş dolaşan kedilere ve köpeklere sahip çıkarak onlara sıcak bir yuva sağlanması için çalışmalar yapmaya davet ediyoruz. 



Şehrimizin sokak hayvanlarının, sokaklarda, açlığa, ölüme, trafik ve vahşi insan terörüne karşı korunması için; Vatandaşların, sahipsiz, kimsesiz hayvanları sahiplenmesi teşvik edilmelidir.
Bu teşviklerin hayata geçmesi olumlu örneklerle mümkün olduğundan, öncelikle Belediye Başkanımız Cüneyt Yemenici’nin barınaktan bir köpek sahiplenerek, tüm Akçakoca Halkına örnek olmasını diliyoruz.


Şehrimizin Köpeklerinin sayısı abartıldığı kadar çok değildir. Sokaklarda yaşamak zorunda olan köpeklerin sayısı,  30 bine ulaşan Akçakoca Nüfusuna oranı %1 bile değildir. Yani şehrimizde 500 adet başıboş köpek olsa yüz kişiye 1 köpek bile düşmemektedir.
Dohaycan Derneği olarak, barınakta ve sokaklarda yaşamak zorunda kalan canlar için mücadele ediyoruz. Aktif olarak çalışan üye sayımızın azlığına rağmen, Belediyemize destek olmaya çalışıyoruz. Daha çok gönüllünün aktif desteklerini bekliyoruz. Düzce Orman Su İşleri Müdürlüğü’nün kulübe desteğiyle başlattığımız “ Barınaktan bir can alana bir kulübe” kampanyamızı kulübe sayısı az olduğu için sona erdirmek zorunda kaldık. Oysa bu kampanyanın sahiplenmelerle desteklenmesi ve tüm yıla yayılması gerekiyor.
Kampanyanın desteklenmesi ve kamuoyu tarafından rağbet görmesi için, öncelikle Belediye Başkanımız ve yardımcılarının rol model olarak sokak hayvanı sahiplenmesini çok önemsiyoruz. Böyle bir destek, sadece Akçakoca’ya değil, tüm Türkiye’ye örnek olacaktır.  Sokaklarımızda yaşamak zorunda kalan, bizim desteğimiz olmadan yaşayamayan kedi ve köpekleri sahiplenerek, sokaklarda mağdur olmalarını önleyebilir, kısırlaştırarak sürüler oluşmasını engelleyebiliriz.


Akçakoca’da daha modern bir Rehabilitasyon Merkezi kurarak, tedavilerini ve aşılarını yaptırabilir, tehlikeli olanları rehabilite edebiliriz. Şikayet etmek yerine, onların da canlarının acıdığını, üşüyüp acıktıklarını bilerek, insanca yaklaşabiliriz. Korkularımızla baş etme yöntemlerini öğrenebiliriz. Bizler, bu konuda elimizden gelen her türlü desteği vermeye hazırız.

Son günlerde; Dişi köpeklerin kızana girmesi nedeniyle, oluşan sürülerden şikayet edilmesinin nedeni, sürünün içindeki dişiyi, zarar vermeden yakalayabilecek eğitilmiş eleman olmamasından kaynaklanmaktadır.  En kolay yakalama şekli olarak görülen iğneli yöntem, ekip yetersiz olduğu için hayvanlara zarar verecek sonuçlar yaratmaktadır. İğne isabet eden hayvan can havliyle kaçıp bir yere sığınmakta, sığındığı yerden yetersiz eleman olmaması nedeniyle- bizler de destek verdiğimiz halde- hayvanı bulamamaktayız. Oysa donanımlı bir ekip file ile bile hayvanları yakalayabilir. Bu eksikliğin giderilmesi için kapsamlı bir eğitim verilmesini öneriyoruz. Hayvanlara zarar vermeden önlem alması gereken Belediyemizdir. Yani, bir deyişle; " Köpek, köpekliğini yapacak, insan insanlığını…"
Peki insanca yaklaşıyor muyuz?
Ne zaman basında “köpekler korku saçıyor” benzeri haberler köpürtülse, hayvanlar toplu olarak gizlice ya katlediliyor, ya da ormanlık alanlarda açlığa mahkum ediliyor. Bu vesile ile köpeklerden korktuğu için kaçarken kafasını çarpan çocuğumuza GEÇMİŞ OLSUN dileklerimizi iletirken, bu olayı KÖPEKLER SALDIRMIŞ GİBİ  başlık atarak haber yapan basını  da KINIYORUZ.
İş dünyasının sokak hayvanlarına yönelik desteklerini maalesef çok az görüyoruz. Bu destekleri veren iş dünyasını kamuoyu ile 2018 de gerçekleştireceğimiz Genel Kurulumuz’da paylaşmayı ve onlara kamuoyu önünde teşekkür etmeyi düşünüyoruz.

Sayın Başkan Cüneyt Yemenici’ye basın aracılığıyla seslenmek istiyoruz:
Sokaklarda ve koşullarını bir türlü iyileştiremediğimiz barınağımızda yaşamaya çalışan canlarımızı YUVA SAHİBİ yapmak için öncülük eder misiniz?

HAYDİ BAŞKAN, HAYDİ AKÇAKOCA, BİR CAN DA SEN KURTAR, ONLARDAN BİRİNE YUVA VER…

Dohaycan Derneği Yönetim Kurulu







BARINAĞA YENİ GETİRİLMİŞ BİR YAVRU KORKMUŞ. ERTESİ GÜN DE YOK OLDU :(



12 Ekim 2017 Perşembe

Belediye Başkanımız Sayın Cüneyt Yemenici'ye Teşekkürlerimizle

Mevcut Akçakoca Geçici Köpek Barınağımızın Kirli Su arıtma Tesisinin yapımı nedeniyle altı ay gibi kısa bir süre zarfında kapatılması ihtimali üzerine alternatifleri konuşmak üzere sayın Başkanımızı ziyarete gittik.


Yoğun gündemine rağmen bizleri geri çevirmeyip, kabul ettiği ve dinlediği için kendisine çok teşekkür ederiz.
Bize ayırabildiği süre zarfında ; Düzce Özel İdaresi tarafından yapımı planlanan Hayvan Rehabilitasyon Merkezi yapılmadan önce Akçakoca'da almamız gereken acil önlemleri ve yapıldıktan sonra olabilecek ihtiyaçlarımızı görüştük.
Akçakoca'da küçük bir alana acil müdahale ve tedavilerin yapılabileceği küçük bir RM yapılması konusuyla ilgilendiğini görmekten memnun kaldık. 
Dohaycan olarak, sokak hayvanlarına yönelik yapacağı çalışmalara destek vermeye hazırız. Görüşmede ki amacımız 6 ay sonrası için bugünden birşeyler yapılmazsa yaşayacağımız sıkıntıları dile getirmekti. Bunu yapabildiğimizi düşünüyoruz. Daha sonra Veterinerimiz Ufuk Göktaş ile de görüşerek; Yarım dönümlük bir arazi de küçük bir RM yapılabileceği konusuna Başkanımızın da sıcak baktığını ilettik. İşbirliğimizin devam etmesini diler, kendilerine teşekkür ederiz.

GÖRÜŞME ÖNCESİ HAZIRLADIĞIMIZ TALEPLERİMİZİ DİLE GETİREN, BAŞKANI MEŞGUL ETMEMEK İÇİN SADECE BUGÜNE DAİR ACİL TALEPLERİMİZİ VERDİĞİMİZ MEKTUBUN TAMAMI EKTEDİR.

DOHAYCAN DERNEĞİ YÖNETİM KURULU

EK:1
 
1-AKÇAKOCA’DA MODERN BİR REHABİLİTASYON MERKEZİ YAPILMASI ŞARTTIR.

GEREKÇESİ : Akçakoca’mız turistik bir şehir olduğu için yaz aylarında çok köpek bırakılmaktadır. Bunu engelleyemiyoruz.  DÜZCE İlimizde 2019 yılında en gelişmiş Hayvan Bakım merkezi yapılmasına dair projelerin olması, Akçakoca’ya terk edilen hayvanların sorunlarını çözmez.

Başta köylerden olmak üzere, Köpek ve Kedilerin sahipleri tarafından doğurtulup sokağa terk edilmesine karşı önlemler alınmadıkça, sokakta gördüğümüz her hayvanı Düzce’ye transfer ederek bu sorunu çözemeyiz. Böyle bir uygulama, toplanan köpeklerin takibi ve can güvenliklerinin sağlanması açısından duyarlı insanların, hayvanlarla birlikte mağdur edilmesine yol açacaktır.

-Her sorun çıktığında, yaralanma, hastalık durumlarında belediyemiz merkeze hayvan mı taşıyacaktır?

Ayrıca, Sokakta kızana gelen, terk edilen köpekleri sürekli Düzce’ye transfer etmek gibi bir sorun yaşayacağız. 

Bu soruların çözümü; Belediyemizin kendine ait, Modern bir Rehabilitasyon Merkezi yaptırmasıdır. Merkezde yapılacak işlemler üç aşamalı olmalıdır:

 
  
a-)Sahipli Köpeklerin kayıt altına alınması ( Köyler için de Kaymakamlıkla ve gerekli mercilerle işbirliği yapılması,

     b-)Yapılacak düzenli kısırlaştırmalarla terk edilen köpeklerin üremesinin önüne geçilmesi, ( Varolan ilkel barınağımızda, haftada ortalama 3 -4 köpek bile kısırlaştırılmadığı için içeride doğum yapan köpeklerimiz var)

    c-)Yaralanan, kaza geçiren sokak hayvanları için ilk müdahalenin yapılması,


Akçakoca gibi Karadeniz’in turizm merkezi olmaya çalışan bir ilçemizde hayvan hakkı ihlalleri, mağduriyetleri yaşanmaması için atılacak en doğru adım bize göre; Belediyemizin bize verdiği Modern bir Barınak/ RM yapma sözünü tutmasıdır.

BUGÜN YAPILMASI GEREKENLER;

Var olan barınağımız şehrimize hiç yakışmıyor.  Yazın Çok sıcak, kışın soğuk. Sağlam olarak alınan hayvanlar bile bir süre sonra uyuz vb. hastalıklara yakalanıyorlar. Düzenli ilaçlama ve bakım yapılmıyor.

Kısırlaştırmalar haftada en az 10 tane  olmalı. Veterinerimiz yarı zamanlı bile çalışamıyor. Mezbahada daha çok zaman geçiriyor. Barınağa alınan köpeklerden hamile kalıp doğuran köpekler var. Kısırlaştırılmadan orada tutuluyorlar.

Yazın yemek toplanıyor ama, sıcakta çabuk bozuluyorlar. Kuru mama takviyesinin ve yavrular için süt takviyesinin yapılması lazım. Yemekli düğünlerdeki yemeklerin çoğu çöpe gidiyor. İşletme sahipleriyle konuşulup         ( özellikle Cumartesi ve Pazar) yemeklerin toplanması lazım.

Barınağa alınan araçlar kısa sürede arızalandılar. Kızana gelen köpeği tam yakalıyoruz ama Belediyenizden araç bulamıyoruz.

Barınaktan çok hayvan kayboluyor. Sahiplendirme defteri kayıtları, her zaman  gönüllülere açık olmalıdır. ( Sahiplendirme kayıtları biz gönüllüler için çok önemlidir. Özellikle fındık zamanı alınan hayvanlar, fındık bitince köylerde aç ve bazen bağlı olarak ölüme terk ediliyor. Onların her biri sizin için önemli olmayabilir ama bizim EVLATLARIMIZ ve biz akibetlerinin iyi olduğunu bilmek istiyoruz. Yasal olarak ; Valilikten aldığımız YEREL HAYVAN KORUMA GÖNÜLLÜSÜ kartlarımız bu hakkı bize veriyor. Aramızda çözebileceğimiz bir konu için şikayet kanallarını kullanmak zorunda kalmak istemeyiz. Belediye Veterinerimiz ile karşılıklı birbirimizi tanıdıkça işbirliğimizin olumlu yönde artacağını da görüyoruz.

Bizler, Belediyenizin görev tanımları içinde yer alan Sokak Hayvanlarının Bakımı ve Rehabilite edilmesi için sizlere destek veren gönüllüleriz. İçimizde zengin insanlar yok. Üç kuruş maaşımızla yavrulara süt almaya, sokaktakileri beslemeye çalışıyoruz. Oysa bu sizin göreviniz. Barınağa sağlam gelip, uyuz olmuş, hasta olmuş hayvanların tedavisi için biz uğraşıyoruz. Veterineriniz padoklara girmiyor bile. Oysa haftada bir de olsa gerekli kontrolleri yapması lazım. Ama başka işleri olduğu ve tam zamanlı olarak barınakla ilgilenemediği için bu işlere yetişemiyor. VE BİZ KONTROLLERİMİZLE SİZİN AÇIĞINIZI KAPATIYORUZ. Sizden teşekkür beklemiyoruz ama, gereken saygıyı hak ettimizi düşünüyoruz.
MEVCUT BARINAKTA ACİL YAPILMASI GEREKENLER    1- ORTA ALANA ÇAKIL DÖKÜLMESİ 2- KAFESLERİN BOYAMA VE KİREÇLENMESİ  3- PORTATİF SÖKÜLEBİLİR 5 METRE KARELİK KAPALI ALAN ( ALINAN KÖPEKLERİN İLK KONULACAKLARI YER) 4- SEDYE 5- KIS ICIN CUVAL, BATTANIYE, KULUBE TAKVİYESİ, SOĞUĞA KARŞI BRANDA, 6- BELEDİYENIN MEVCUT BARINAĞINDA KAZAYA UĞRAYAN HAYVANLARIN RÖNTGEN ÇEKİMLERİ VE TAHLİLLERİ İÇİN YAKIN İLÇELERDE BİR KİLİNK İLE SÖZLEŞME YAPILMASI,






7 Ekim 2017 Cumartesi

4 EKİM DÜNYA HAYVAN HAKLARI GÜNÜNDE ÇOCUKLARA TİYATRO İLE HAYVAN SEVGİSİ

HAK İHLALLERİ İLE GEÇEN BİR YILIN ARDINDAN, ÇOCUKLARIN O MASUM YÜREKLERİNE  ULAŞMAYI BAŞARABİLİRSEK, HAYVANLARA YAPILAN EZİYETLER AZALACAK...



Düzce Gençlik Merkezi Tiyatro ve Drama Eğitmeni Yönetmen Barbaros Esmersoy ve oyuncu ekibi 5. sınıf öğrencilerine hayvan sevgisini anlatan tiyatro gösterisi sundu.
BARBAROS ESMERSOY VE ARKADAŞKARINA ŞÜKRANLARIMIZLA...


Gösteriden sonra çocuklara dostluk maması dağıtarak sokak canlarını beslemelerini tavsiye ettik.

Ve sokak canlarımıza mama dağıttık.



AFİŞLER, BELEDİYE NİKAH SALONU VE İKRAMLAR İÇİN, BAŞTA BELEDİYE VETERİNERİMİZ UFUK GÖKTAŞ OLMAK ÜZERE, DESTEK HİZMETLERİNE, KÜLTÜR MÜDÜRLÜĞÜ'NE VE BAŞKANIMIZ SAYIN CÜNEYT YEMENİCİ'YE TEŞEKKÜR EDERİZ.

30 Eylül 2017 Cumartesi

Sokak Hayvanlarımızın Geleceği için Yolladayız 2 ( BOLU )

BOLU HAYVAN BAKIM ALANI ZİYARETİMİZ

REHABİLİTASYON İÇİN AYRILAN ALAN: 13 DÖNÜM
ALAN İÇİNDE; İDARE BİNALARI, HAYVAN BAKIM ÜNİTELERİ, AMELİYATHANE, AMELİYAT SONRASI BAKIM ÜNİTELERİ, YAVRU BAKIM ÜNİTELERİ, KEDİ KISIRLAŞTIRMA BÖLÜMLERİ, ATLAR , KOYUNLAR İÇİN AYRI BİR ALAN, ÇOCUK PARKI,
BİYOLOJİK MÜCADELE ARAŞTIRMA MERKEZİ .......




Akçakoca Belediye Veteriner Ufuk Göktaş'ın girişimiyle Merkezi görmeye gittik ve Bolu Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü, Veteriner Hekim Koray Kolludemiroğlu’ndan hayvan bakım merkezine dair bilgiler aldık.


İnşası devam eden ve maliyeti 2 milyon TL.’yi bulan merkezde, hayvanların tedavisine ve rehabilitasyonuna yönelik en ince detayların bile düşünülmüş olmasına hayran kaldık.

Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Alanı olarak planlanan, toplam 13 dönümlük alanda İdare binası, alttan ısıtmalı yavru bakım üniteleri, sahiplendirme alanları, modern bir ameliyathane, banyo  ve ameliyat sonrası bakım odaları, kedilerin tedavisi  için ayrı bölümler  bulunmakta.

Önümüzde ki günlerde digital röntgen, ultrasonagrafi cihazı, kan tahlil için laboratuar gereçleri ve diş tedavisi için gereken ekipmanların da geleceğini söyleyen Kolludemiroğlu,  “Dünya standartlarının üstünde dört dörtlük bir merkez planladıklarını ve bunun büyük bir bölümünü tamamladıklarını”   açıkladı. Veteriner İşleri Müdürü Kolludemiroğlu  “Bolu Belediyesi’nin Bakanlığın da desteğiyle bu konuda örnek bir çalışma yürüttüğünü, Veteriner işleri biriminde 3 veteriner hekim, 2 tekniker  toplam 22 personelle çalıştığını, 9 ayda 3200 kısırlaştırma yaptıklarını” bizlere anlattıktan sonra merkezi gezdirdi. 





Sayın Veterner Hekim Koray Kolludemiroğlu'ndan "13 Dönümlük arazide yer alan merkezde hayvanların tedavisi, bakımları yapıldıktan sonra; Bolu ilinde il hayvan kurulunda yapılan toplantılarda alınan kararların sonucunda, bakanlığın da desteğiyle, 3 ayrı bölgede 800'er hektarlık alanların belirlendiğini "  öğrendik. Sokak hayvanlarına ciplerin takılarak, gönüllülerle birlikte bu alanlarda bakılabileceğini söyleyen Veteriner hekim Kolludemirlioğlu'na 'Gönüllülerin o alanlara mama takviyesi yapmalarının kolay olmadığını, sokak sakinleri tarafından bakılan hayvanlara gönüllülerin bütçesinin nasıl yeteceğine dair endişimizi dile getirdiğimizde;  "Besleme yapmak isteyen gönüllülere mama desteği verebileceklerini, o bölgede oluşturacakları etkinlik alanlarında gönüllülerin istedikleri gibi etkinlikler yapabileceklerini" söyledi.

Bolu Hayvan Rehabilitasyon Merkezi'nden ayrılırken 13 dönümlük alandaki binalara, planan hizmetlere gıpta ederek ayrılırken, 800 hektarlık büyük alanlarda sokak hayvanlarının nasıl bakılacağına ve korunacağına dair endişelerimiz arttı. 
Bakanlığın 5199 sayılı yasada değişiklik yapılmasını istemediğimiz " KISIRLAŞTIR, AŞILAT, YERİNDE BIRAK YAŞAT" Maddelerine yönelik fiili olarak çalışmalar başlattığını da öğrenmiş olduk. 

Düzce için planan ve 5 milyonluk bütçe ayrıldığı söylentileri dolaşan projenin tamamını görmeden, sokak hayvanlarımızın ormanlık alanlara terk edilmesine yol açacak girişimlere karşı daha dikkatli olacağız. 
Samsun hayvan Yaşam alanı ile ilgili olarak gelen bilgileri de değerlendirdikten sonra, raporumuzu en kısa zamanda hazırlayacağız. 

 





Sokak Hayvanlarımızın Güvenli Geleceği İçin Yollardayız

DÜZCE HAYVAN BAKIM MERKEZİ
Alan: 58.000 metre kare ( 58 dönüm)
Bakılacak Hayvanlar: Sahipsiz Köpekler
Dohaycan Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri Düzce Hayvan Hakları Savunucuları ;Dş Hekimi Ulviye Dikmen ve aktivist Filiz Okta ile buluşarak Düzce Orman Su Ekibinin klavuzluğu eşliğinde KurtSuyu bölgesinde "Hayvan Yaşam Alanı" yapımı planlanan 58 Dönümlük Orman arazisini görmeye gittik.


PROJE ALANINI VE MEVCUT ÖRNEKLERİ İNCELEDİKTEN SONRA GÖRÜŞLERİMİZİ BAKANLIĞA İLETECEĞİZ.